SEMINAR INTERNATIONAL ARBITRI KYORUGI

Contrariu paradoxului ce se incearca a fi facut litera de lege in taekwondo, “la umbra marilor copaci” sunt totusi descoperiti si selectionati tineri cu vocatie.

Acestia sunt formati in scoala taekwondo-ului romanesc, intr-un mod valoros si eficient, drept dovada, rezultatele lor scolare, profesionale si de conduita morala si etic sportiva. In baza acestor calitati, a numarului de participanti la competitii si a notelor obtinute, au fost propuse si aprobata inscrierea la cursul World Taekwondo pentru competente de arbitri internationali, doua dintre cele mai apreciate arbitre ale Romaniei, respectiv Aschilean Alexandra si Lesan Bianca.

Mentionam ca aceste propuneri au fost supuse votului colectivelor tehnice si membrilor Consiliului Director intrunind majoritatea voturilor.

In perioada 11-14 Iunie 2018 a avut loc in localitatea Toplice, Zagreb, Croatia, cel de-al 103-lea seminar de initiere si al 117 pentru pregatire continua a arbitrilor calificati. A fost prezent un numar de 101 arbitri, propusi de catre federatiile nationale membre ale organizatiei mondiale de specialitate, WT. Din grupul candidatilor pentru initiere au facut si tinerele noastre arbitre Aschilean si Lesan. Totodata, au mai participat la curs si un numar de 58 de arbitri calificati pentru pregatirea continua, colectiv din care a facut parte si doamna Matei Georgeta, Dir. Adj. al Colegiului National de Arbitri.

Seminarul s-a desfasurat pe parcursul a 4 zile. Structura cursului si continutului temelor de lectie s-a axat pe noile amendamente ale regulamentului, dar si pe consolidarea cunostintelor privind cadrul general al regulamentului de competitie. Ambele grupe de cursanti au parcurs o serie de bareme fizice si teste privind acuitatea auditiva si vizuala, a timpilor de reactie psiho-motorie. O etapa dificila in cadrul testarilor a fost aceea a reactiilor arbitrilor in situatie de criza, sub presiunea antrenorilor si a sportivilor, cat si a suporterilor. Toate acestea in concurs cu una dintre temele principale, respectiv aplicarea sanctiunilor corespunzatoare (cartonas galben) pentru abateri de la etica sportiva si conduita sportivilor, tehnicianului si spectatorilor. In urma inregistrarii unor rezulate pozitive cu ocazia evaluarilor si a rezultatelor preliminare, cele doua arbitre nationale au absolvit cu succes cursul, reprezentand cu demnitate si mandrie Romania.

Cu aceasta urmand ca federatia noastra sa aibe o reprezentare mai larga in cadrul actiunilor internationale si totodata viitori specialisti ce vor putea ridica nivelul celorlalti tehnicieni si asigura desfasurarea competitiilor sportive si a cursurilor de calificare de specialitate la un inalt standard. In urmatoarea saptamana alti trei tehnicieni de data aceasta in cadrul probei tehnice de Poomsae, vor spune prezent in numele federatiei noastre la cursul de arbitri internationali.