Hoshinsul

Cum definim Hoshinsul?

Ho= a proteja
Shin= corpul uman
Sul= tehnologie

Hoshinsul= tehnologia folosita la protejarea corpului.

Hoshinsul este o metoda de de auto-aparare ce apartine cu siguranta disciplinei sportive Taekwondo WTF.
Auto apararea este folosita de obicei ca tema principala in structura lectiilor pentru initiere, in Taekwon-Do sau alte arte martiale. Această tema îşi pierde în cele din urmă ponderea in structura antrenamentului si lasa ca alte aspecte specifice stilului artei martiale, cu rol de specializare, sa-i ia locul.

Hoshinsul este folosit ca un vehicul pentru a îmbunătăţi tehnica practicantului. Practicarea tehnico tematica a exercitiilor de auto aparare ajuta la înţelegerea de sine si consolideaza potentialul de auto control al practicantului printr-o introspectie personala a potentialului fizic si psihic.

Elementele cheie, ce vor fi urmarite pentru a fi dezvoltate la nivel de varsta si potential biologic, sunt curajul si increderea in fortele proprii. Acestea devin ingredientele de bază ale pregatirii unui practicant si vor sta la baza urmatoarei faze de dezvoltare, respectiv aceea de a stabili coordonate personale ale echilibrului emotional si volitiv.

Tehnicile folosite in auto-apărare nu sunt uşor de învăţat iar mijloacele sunt dintre cele mai diverse. In vederea creării unor deprinderi potrivite la folosirea bratelor, picioarelor sau altor parti naturale ale corpului, a unei haine, a centurii, a nunchac-ului, a bastonului lung sau scurt, etc, ca mijloace in interesul auto apararii, este necesara o pregătire regulată. Cu atat mai mult, ca reactiile sa fie spontane şi eficiente veti avea nevoie de foarte multe ore de antrenament. Un aspect important in pregatire este jucat de organizarea eficienta si in siguranta a exercitiilor cu partener (corp la corp).

Executarea regulata a exercitiilor (intr-un scenariu cu conditii prestabilite), va conduce la intelegerea obiectiva asupra unei situatii si constientizarea fortelor ce trebuiesc generate pentru rezolvarea ei. In cadrul materiei tehnico-tematice propuse de HOSHINSUL, exercitiile contin tehnici învăţate în Taekwon-Do WT si se folosesc in regim de miscare defensiv, ofensiv sau contra atac. Practicantul de Hoshinsul trebuie sa detina cunostiinte de biomecanica si sa cunoasca date despre puncte vitale ale corpului uman, acestea find relevante in succesul aplicarii unor procedee de rasturnare si sau imobilizare sau tehnici de lovire.

Atitudinea privind evitarea conflictelor in ansamblu este considerata cea mai eficienta tehnica de auto-apărare din cadrul filozofiei Hoshinsul. Cu toate acestea, atunci când o persoana este forţata a se apăra, sau a-i apara pe altii, trebuie sa ia decizii raportate la conditiile date ale unei situatii. Sunt foarte importante caracteristicile locului (interior,exterior,conditii climaterice, structura si textura terenului, distantele pe orizontala si verticala, greutatea si inaltimea agresorului, cum este imbracat, starea de agresivitate , conditiile care au condus la aceasta: bautura, droguri, jaf, motive personale, etc.

Reacţia trebuie sa vina rapid si ferm, in concurs cu gradul de conştientizare a intregii situatii.

Astfel:

1. În situaţii limita contează alegerea tehnicii. Acesta trebuie sa urmareasca eficienta si nu experienta.
2. Utilizaţi forţa minima necesara pentru a produce rezultate maxime.
3. In cazul mai multor agresori, economia energiei si stabilitatea emotionala este solutia iesirii din situatia data.

Ca promotor si cutezator am sustinut ideea nevoii de cunoastere, mai ales atunci cand aceasta duce la consolidarea starii de sanatate si siguranta.

Astfel, va propun practicarea tehnicilor si filozofiei Hoshinsul ca solutie bine definita si organizata , ce poate contribui la consolidarea starii de sanatate mentala si fizica, cat si la cresterea conditiilor de siguranta, ca varianta de auto aparare.

In periplul meu prin viata, am avut onoarea de a intalni reputati si consacrati maestri, unul mai mare ca celalalt. Am invatat mult si am perfectionat cat am putut din toata invatatura primita. In curand se implinesc patru decenii de vreme.

Dupa tot acest timp, va pot transmite ca invat si astazi, muncind in fiecare zi la slefuirea pietrei brute pe care inca o mai reprezint.

Constantin APOSTOL
Antrenor / Maestru International
Fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale
Fondator al Federatiei Romane de Taekwondo WTF