DRUMUL CATRE RIO

Jocurile Olimpice Londra 2012 au luat sfarsit, a inceput numaratoarea inversa pentru cele de la Rio de Janeiro 2016

„Sa-i dam Cezarului, ce este al Cezarului”.

Inca din prima zi a noului ciclu olimpic 2012-2016, preocuparile si gandurile noastre sunt indreptate cu interes spre viitoarele competitii continentale, mondiale si obiectivul suprem, Jocurile Olimpice, Rio de Janeiro 2016.

Urmarind rezultatele obtinute in plan general de catre SUA, Rusia si Anglia la aceasta editie a Jocurilor Olimpice care tocmai s-au incheiat, putem concluziona printr-o simpla apreciere. Credem ca la baza obtinerii acestor rezultate au stat in cantitati egale ingrediente precum munca, banii si stiinta, la care adaugam interesul acordat acestei competitii supreme .

Ocuparea primelor locuri in clasamentul general pe natiuni nu este rezultatul hazardului cu care ne-am obisnuit noi din pacate la utimele editii ale Jocurilor Olimpice, ci a unor  programe  bine structurate  in plan sportiv si administrativ, gestionate  cu multa inteligenta si exigenta in directia atingerii obiectivelor propuse.

Am reusit sa descoperim la primele natiuni ce au decorat cu drapelul lor podiumul clasamentului general la cea de-a treizecea editie a Jocurilor Olimpice, determinare, ratiune si mult spirit national manifestat evident in egala masura de sportivi si staff-ul lor tehnic. Simbioza dintre sportiv si antrenor, a fost cheia ce a facut posibila cresterea performantei si aparitia de noi recorduri.

Am putut observa printr-un studiu atent o imbunatatire majora a prestatiei sportivilor, precum:  pozitiile de start, posturile abordate in timpul exercitiilor, acuratetea unor executii tehnice (partea volitiva si psiho-motrica), etc…,  dealtfel mecanisme ce suprapuse pe o strategie tactica adecvata au condus clar la noi performante si rasturnarea ierarhiei continentale sau mondiale recente in cadrul mai multor probe.

Stiinta antrenamentului, a refacerii, folosinta  mijloacele de pregatire si a instalatiilor sportive specifice, aplicate cu  profesionalism de catre tehnicieni, au dus la cresterea vizibila a atributelor fizice si psihice ale sportivilor, transformandu-i in adevarati eroi,  precum cei ai lumii antice, izvor al acestei activitati socio-culturale de o larga raspandire.

Urmariti de imaginea a ceea ce am reusit, dar in mod special a ceea ce nu am reusit, ne revedem in situatia obiectiva de a ne continua proiectele incepute cu aceleasi aspiratii si incredere insa si cu o determinare mult mai mare pentru obtinerea victoriei si reprezentarea Romaniei la cel mai inalt nivel.

Astfel, vom dezvolta programul de sustinere a pregatirii centralizate la nivelul loturilor nationale, in cadrul centrului Kogaion. Vom continua selectia elaborata si atenta a sportivilor ce se afla in atentia Comisiei Tehnice Nationale si atragerea acestora in cadrul programului centralizat. Vom participa in continuare deasemenea la cursurile si seminariile internationale dedicate instructorilor, antrenorilor si arbitrilor, prin aceasta incercand sa fim in permanenta la curent cu noutatile si tendintele de specialitate cat si din domeniul sportiv in general.

Speram deasemenea ca Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret cat si Comitetul Olimpic Sportiv Roman vor renunta la ambiguitatile ce au fost sadite in jurul perspectivei olimpice, a disciplinei Taekwondo WTF si vor acorda atentia cuvenita dezvoltarii si promovarii acestei optiuni de reprezentare a Romaniei pe plan international cat si de a da o sansa tinerilor sportivi de a se afirma, devenind astfel modele pentru atragerea tinerilor catre activitatea sportiva in general.

Consideram deasemenea indreptatita o reevaluare din partea celor doua structuri reprezentative pentru sportul romanesc, intemeiata pe realitatea internationala, respectiv numarul impresionant de natiuni ce au folosit ca port drapel la deschiderea si inchiderea Jocurilor Olimpice sportivi de Taekwondo WTF intelegand directia in care se indreapta lumea, aplicand formule noi de management.

Este de amintit, la inceputul acestui nou ciclu olimpic, ca performantele nu se pot obtine prin folosirea unor sali insalubre, distruse de indolenta si neprofesionalismul persoanelor desemnate sa administreze patrimoniul sportiv si deasemenea nu prin folosinta unor mijloace si instalatii uzate moral, defecte sau depasite din punct de vedere tehnologic. Daca adaugam si lipsa suplimentelor si a refacerii componente  la fel de importante alaturi de acestea vom obtine  o imagine a viitorului pe care il scriu fie unii, fie altii.

Incheiem prin a mai adauga lipsa de comunicare de care dau dovada cele doua structuri aflandu-ne la circa zece luni de cand am semnalat  Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, situatia Centrului de Pregatire pentru Taekwondo WTF din incinta Salii Polivalente, Bucuresti in urma a trei inundatii si ingheturi succesive, la care nu am primit nici-un raspuns, aratand ca sportivii Lotului Olimpic, in perioada de pregatire preolimpica, au fost nevoiti sa se pregateasca la temperaturi de 2-6 grade si la o umiditate de aproape 100% cu niste instalatii perimate si afectate de apa si frig.

Aducem in discutie deasemenea lipsa oricarei forme de comunicare dinspre Comitetul Olimpic si Sportiv Roman catre Federatia Romana de Taekwondo WTF si insensibilitatea acestora la repetatele scrisori de suport pentru Lotul Olimpic. Politiciile acestei  structuri sunt gripate in trecutul natiunii si coplesite de indolenta functionarilor. In sustinerea afirmatiilor noastre venim cu urmatorul argument:

MEDIA DE VARSTA A SPORTIVILOR CE AU FORMAT DELEGATIA ROMANIEI  la J.O. Londra 2012!