PREVENTING SEXUAL HARASSMENT AND ABUSE IN SPORT (SHA)

Sensibilitatea nu este un minus, ci o valoare a sportivului complet.

Prin grija unui personal inalt calificat, CIO a acceptat provocarea venita din partea unor persoane implicate profund in analiza si dezvoltarea activitatii sportive in plan global si a decis ca printr-un mecanism intern specific experientei, sa atace un alt TABU.

Acela de a stimula recunoasterea existentei si totodata de a preveni un alt fenomen prezent in viata sportiva, acela de hartuire sexuala si abuz.

Acest fenomen are implicatii serioase in dezvoltarea fizica si mentala a tinerilor sportivi si afecteaza uneori ireversibil personalitatea acestora. Hartuirea sexuala si abuzul frang aripi si spulbera visele multor tineri sportivi atat in tara noastra cat si in lume, fapt pentru care toti factorii implicati administrativ si tehnic in fenomenul sportiv, trebuie sa procedeze la constructia unor mecanisme specializate de combatere a acestui fenomen. Acolo unde situatia o impune, sa intervina direct si fara ezitare indiferent de persoanele implicate cu masuri si sanctiuni pentru vinovati si programe de suport pentru victimele hartuirii sau abuzuilor cu conotatie sau rezultat sexual.

Nu putem decat sa ne mandrim ca, printre alti membri activi in astfel de programe, se numara si Federatia Romana de Taekwondo WTF, care, de ani de zile initiaza, sustine si promoveaza campanii impotriva tuturor formelor de violenta nemotivata sau uz de droguri, precum campaniile „Fetele Evei” avand ca scop eradicarea violentei fizice si emotionale impotriva femeilor, sau „Drugs kill people”, campanie dedicata miscarii nationale si internationale impotriva folosirii drogurilor sau etno-botanicelor, stabilind un front comun cu alti factori internationali, care aveau sa prefateze aceasta initiativa extraordinara a CIO.

Astfel CIO a creat un program eficient de educatie a tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani ce se regaseste la adresa www.olympic.org/sha

In concurs cu programele federatiei noastre, Consiliul Director, sub conducerea Domnului Presedinte Constantin Apostol a fost in permanenta activ privind aceste aspecte si a urmarit sa asigure acele modificari de Statut si Regulament ce au putut duce la sanctionarea fara ezitare a faptelor din registrul TABU mai sus precizate.

In acest fel au fost identificate pe baza unor sesizari facute de sportivi, tehnicieni si terti, o serie de situatii precum:

– Cazul instructorului de Taekwondo, Nicolae Stelian de la Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia ce a reusit in cadrul dublei sale specializari, fiind si preparator fizic la o sectie de fotbal, sa corupa si sa abuzeze sexual pana la implicatii de masochism, mai multi tineri minori. Sesizarea in acest caz a fost facuta si de federatia noastra. Au fost luata masura excluderii din calitatea de membru si i-a fost retrasa licenta de instructor. Instanta a luat o masura exemplara cu acesta, fiindu-i administrata cea mai mare pedeapsa cu inchisoare posibila pentru acest gen de fapte.

– Cazul instructorului si antrenorului Tiurean Ioan de la Clubul Koryo Blaj, care, profitand de statutul sau si folosindu-se de increderea unei sportive, a ajuns sa aibe relatii intime cu aceasta de la varsta de 14 ani, conform afirmatiilor facute chiar de aceasta intr-un moment de frustrare si dupa ce Tiurean parasise localitatea datorita situatiei aparute in raportul cu sotia lui, el fiind casatorit. Federatia, fata de aceste aspecte sesizate anterior si confirmate cu ocazia seminarului national Costinesti 2005, cand, contrar procedurilor si indicatiilor organizatorului, acesta a impartit camera cu respectiva si relatia intima a acestora, intarita de inregistrarile facute din camera alaturata, cu telefonul, profitand de peretii subtiri a bungaloului, de catre colegi. Odata cu aceste aspecte, s-a hotarat organizarea unei sedinte extraordinare de Consiului si s-au intreprins masuri printre care a-l soma pe Tiurean sa paraseasca nu doar camera ci totodata si spatiul de cazare si incinta locatiei de desfasurare a seminarului procedandu-se la suspendarea lui temporara, din orice calitate pe care o detinea anterior.

Cu toate ca a fost convocat pentru lamuriri si pentru a depune o eventuala contestatie, acesta nu a dat concurs cererilor.

Drept urmare, intre timp, acesta si-a asumat inca o relatie, recidivand, prin a profita de increderea parintilor sportivei A.A., plecati la munca in strainatate cu care a ajuns in relatii intime, sportiva avant la randul ei, varsta de 14 ani (conform declaratiilor unor fosti sportivi ai clubului condus de Tiurean). Faptele noi ale acestuia au intarziat sa fie probate dat fiind ca Tiurean (in pofida unui numar de peste 5 teste psihologice picate) a reusit sa plece la munca in strainatate, revenind in prim plan in anul 2008. Cu ocazia Cupei Romaniei de Taekwondo desfasurata in acel an, a avut impertinenta sa sune unul dintre oficiali iar sub pretextul unei vechi prietenii, incerca sa il convinga pe acesta sa intervina in favoarea sportivei junioare A.A. (minora).

Responsabilii evenimentului au fost imediat informati, iar la urmatorul apel al acestuia, convorbirea a fost transmisa pe speaker si astfel ascultata de toti cei convocati (nu putem reproduce convorbirea datorita termenilor folositi de Tiurean).

Ulterior, Tirean avea sa faca si afirmatia ca va veni la sala pentru a-i convinge personal pe arbitri si indica totodata ca ar fi in Bucuresti iar la o inspectie ulterioara a locului de cazare al minorei, s-a constatat ca intradevar, Tiurean Ioan impartea camera cu aceasta.

In baza celor aratate si nu numai, Adunarea Generala a Federatiei, cu unanimitate de voturi, aproba excluderea clubului Koryo Blaj din randul membrilor federatiei si excluderea definitiva, fara drept de a mai fi membru al niciunei organizatii sportive legal recunoscuta de Federatia Romana de Taekwondo WTF, hotarare care, precum si cele ale Consiliului Director, a ramas necontestata. Drept confirmare este si pozitia de demisie adoptata de secretarul general ce se facea in mod direct vinovat de favorizarea lui Tiurean si a dezvoltarii unui mediu vicios pentru tinerii sportivi, demisie aprobata imediat de catre Presedintele Federatiei.

– Cazul instructorului Kiss Andras, de la Clubul Sportiv Olimpic Cluj-Napoca, ce, profitand de statutul sau profesional si competenta de instructor a corupt si abuzat sexual de mai multi tineri minori si ulterior a incurajat practicarea homosexualitatii intre acestia. Faptele au fost sesizate de parintii copiilor, organelor de politie si antrenori si instructorilor din Cluj Napoca si federatiei.

Faptele sunt foarte grave deoarece au putut fi posibile printr-un anturaj creat de frustrarea lui Tiurean Ioan, care din cauza excluderii sale, a initiat, cu sprijinul lui Kiss Andras si a altor doua structuri sportive non-membre ale federatiei noastre sau ale altei forme de organizare nationala o asociatie ce s-a dorit a avea un caracter national, contrariul legislatiei in materie. Prin acest context, cei doi, Tiurean si Kiss (acesta din urma fiind la randul sau sub o sanctiune temporara datorita unor acte de violenta si abuzuri asupra oficialilor federatiei la o competitie oficiala), au organizat cateva micro-evenimente pseudo-sportive, cu ocazia carora s-au produs primele abuzuri sexuale asupra sportivilor minori. Ambii fiind cunoscuti impatimiti ai alcoolului, au invitat la consumarea bauturii si au permis consumul exagerat, iar astfel am descoperit din nou, tineri ce au fost pacaliti si ulterior, sistematic abuzati cu fiecare ocazie, cand s-au aflat departe de casa. Sub registrul exceptionalului, acestia practicau santajul asupra tinerilor folosind restrictionarea sau accesul la obtinerea unor centuri colorate, bazate pe acest tip de constrangere ajuns la agresiune si abuz sexual.

Tragismul acestei situatii este denotat prin deprinderea acestui obicei de catre tineri si folosirea mai departe in cercurile inchise la care au mai fost atrasi si alti tineri. La acest moment, din datele pe care le avem, Kiss este fugit din tara, atragandui-se urmariri penale iar ceilalti implicati s-au imprastiat intelegand la ce context au ajutat sa se formeze si la ce a condus actiunile lor.

Federatia Romana de Taekwondo WTF a realizat, cu concursul unor specialisti, un grup de suport pentru consultanta si consiliere psihologica. Conform standardelor profesionale, se va asigura intimitatea celor care se vor interesa de suport sau doresc sa faca sesizari cu privire la orice aspect legat de astfel si situatii si fapte.

sha@taekwondowt.ro

hbi@taekwondowt.ro

Recunoasterea si acceptarea realitatii acestor situatii este un prim pas puternic si sanatos, totodata eficient, in formarea constiintei tinerilor nostri…

Cu stima,

Federatia Romana de Taekwondo WTF