Capitala a gazduit in weekendul 17-18 Februarie 2018 primul seminar pentru arbitri din acest an.
Seminarul, ce a fost totodata si un curs de refresh al cunostintelor arbitrilor federatiei a strans laolalta 40 de persoane, dintre care patru arbitri noi si noua stagiari care au promovat astfel in mod oficial la arbitri categoria a III-a.
Pe langa elementele clasice ale unui astfel de seminar, lectorii, in persoanele domnului antrenor Mathe Sandor si a doamnei arbitru international Matei Georgeta, au propus un format nou, mai interactiv si interesant, cu momente de dezbatere si propunere a solutiilor de viitor. A fost dezbatuta cea mai recenta iteratie a regulamentului de arbitraj international, precum si necesitatea de a genera o varianta a acestuia in limba romana pentru a facilita usurinta interpretarii persoanelor ce s-au specializat cu preponderenta in alte limbi straine in afara limbii engleze. S-a prezentat si dezbatut regimul de desfasurare a mai multor competitii din calendarul anului precedent, precum si propus solutii pentru optimizarea resurselor umane si logistice, cu scopul final de a reduce numarul de ore prestate de arbitrii pe suprafete si in mod direct a calitatii experientei celor angrenati in acestea. Au fost luate in considerare si un numar de sincope aparute prin aplicarea deficitara a regulamentului in stagiunile precedente si masurile ce vor fi luate incepand cu anul 2018 pentru eliminarea acestora.
A fost prezentat raportul Colegiului Arbitrilor pentru anul 2017 iar pentru a completa peisajul de responsabilitati si obligatii, drepturi si beneficii atat pentru aspectele pozitive cat si pentru cele ce necesita imbunatatiri, a fost facut un apel la prezenta domnului Presedinte a Federatiei Romane de Taekwondo WT, Constantin Apostol. Acesta a subliniat, pe langa aspectele tehnice si documentative, importanta atitudinii, posturii si a perspectivei pozitive cu care fiecare arbitru trebuie sa se inarmeze pentru prezenta la competitii, in concordanta cu statutul postului pe care il reprezinta.
In incercarea de a solidifica o sinergie intre partea umana si cea tehnica, a fost invitat sa ia cuvantul si domnul Racolta Vlad, tehnician in cadrul biroului operativ al federatiei, care a prezentat o perspectiva personala asupra unora dintre lucrurile care pot beneficia imbunatatiri precum si o serie de idei pe care Federatia Romana de Taekwondo WT se gandeste sa le aplice pentru a sprijini si usura activitatea arbitrilor la evenimente.
Partea a doua a programului a fost dedicata majoritar probei practice, acolo unde grupul de arbitri a fost asistat si de prezenta unor membri ai lotului national de Taekwondo, in special pentru noii arbitri care au fost pusi in dificultate de omologii lor cu mai multa experienta, momente care insa, au alungat emotiile si au oferit o prima experienta asupra activitatii de arbitru pentru acestia. Pe intreaga perioada a programului zilei, audienta a parut interesata de cele prezentate si dezbatute, s-au formulat idei, pareri si contraziceri, toate dintre care au imbogatit experienta celor prezenti si au dat un sentiment general de unitate si speranta pentru ceea ce reprezinta activitatea arbitrilor.
Pentru anul 2018, au fost propusi ca arbitri internationali, Aschilean Alexandra, Lesan Bianca si Cucuzel Catalin.
Le multumim celor prezenti, care au dat dovada de interes si pasiune dar si de o dorinta puternica de a sprijini activitatea noastra an de an, pentru un Taekwondo mai fair-play si mai bine desfasurat.