Competitia continentala de Tineret a fost organizata in orasul Helsinborg – Suedia, in perioda 3 – 6 Septembrie 2019. Delegatia tarii noastre a participat cu un numar de 9 sportivi si 3 tehnicieni, astfel;
Bajan Nicoleta -49 k, Musteata Liana 52 kg, Mihai Georgiana -55 kg, Mocanu Andreea -63 kg, Ion Razvan -63 kg, Simon Szobolcs 68 kg, Badea Alexandru -74 kg, Simionescu Bogdan -80 kg, Costea Luca -87kg, Vasile Luca -+87 kg.
Evenimentul sportiv European la acesta clasa de varsta a fost un bun moment de apreciere a conditiei sportivilor nostri in raport cu obiectivele viitoare. Chiar daca prestatia componentilor echipei noastre a fost general buna, o serie de carente ale debutului acestora in sport isi spun cuvantul. Circumstantele atenuante acordate se reduc la buna mostenire genetica si argumente de ordin comportamental pozitiv, la care se aduga cunostinte tehnice adecvate etapei. Insa, din pacate asa cum am inregistrat, esec dupa esec la acest concurs, circustantele agravante ale slabei prestati sunt lipsa educatiei fizice vremelnice, a acelor argumente stabile multilaterale ce este necesar a se releva in momentele critice, pentru a sustine un rezultat bun. Sportivi nostri au lovit de multe ori, au punctat des si cu aplomb, dar din pacate nu au reusit de gestioneze punctele acumulate, suma celor pierdute find mai mare. Factorul psihologic a jucat deasemenea un rol esential negativ, uni sportivi find in situatia de a fi rapusi de teama de infrangere cat si de cea de victorie, justificat ca (varsta medie a sportivilor find 17 ani). Decalajul dintre varsta biologica si ce cronologica ramane incontinuare un subiect fierbinte, specialisti in sport sportul de performanta cautand solutii la acesta problem ace se releva din ce in ce mai acut.
Federatia a facut eforturi in directia sustenabilitati unor programe (in limita economiilor din veniturile proprii) de consiliere psihologica si mentorat a sportivilor, insa, neavand nicio sustinere financiara din partea MTS sau COSR, in acesta directie numarul de sedinte si ore alocate se pare ca a fost insuficient.
Un rol pozitiv la jucat si programul de pregatire bilaterala Romania – Moldova, activitate organizata pe cheltuiala exclusiva a federatiei noastre. Actiunea sa desfasurat anterior acestei competitii si a fost bine venita si apreciata de sportivi ambelor parti.
Efortul nostru se indreapta spre indreapta catre participarea la un numar cat mai crescut de competitii internationale, urmarind un impact de profunzime asupra personalitatii si experientei sportivilor, cu obiectivul participarii la competitia de calificare directa la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, ce se va desfasura in luna Aprilie 2020 in Italia.
“Speranta moare ultima” este motto-ul ecestui obiectiv.