Kyorugi sau Sparring este un termen a carui utilizare populara, de obicei, aduce in minte primul eveniment sportiv oficial cu cel mai mare impact Jocurile Olimpice de vara Sydney 2000.
In realitate, Kyorugi este un termen care acopera o gama larga de mai multe metode diferite de lupta ce se regasesc în Taekwondo WT.
Kyorugi inseamna ”confruntare”, si este esenta Taekwondo-ului.
Scopul Kyorugi este instruire mentala si fizica prin practica. Provocarile de zi cu zi pot scoate din om ce este mai bun dar și ce este mai rau. Kyorugi este o metoda de realizare de sine, cu intentia de a elimina frica, de a depasi obstacolele interne precum, frustrare, ura, furie, indecizie și toate formele de ignoranta care acționează ca blocaj pe drumul nostru spre o viata de succes.
TIPURI DE KYORUGI (de lupta)
Taekwondo Kyorugi este impartit în mai multe grupe principale.
Macho Kyorugi (sparring programat) si Chayu Kyorugi (sparring liber).
1. Macho Kyorugi, este o reprezinta o tema pre-programata ce face parte integranta din planurile destinate pregatirii pentru competitie prin meciuri/sparring, ce solicita sportivului aplicarea unui set prestabilit de competențe tactice. Macho Kyorugi este, formula tehnico-tactica de raspuns, in relatie cu nevoile imediate detorate unei actiune eminente, folosind o abordare si tehnici cu continut specific, al carui rezultat este anticipat de protagonisti.
2. Poomse (lupta cu unul sau mai multi adversari imaginari) si este mijlocul tehnico-tactic prin care se procedureaza si standardizeaza miscarile cu continut specific. Joaca un rol auto-reglator pe functia psihomotrica, este un exercitiu izotonic pentru musculatura in acord cu suportul tendinos-ligamentar, consolideaza in conditii optime rezistență/precizia/darzenia, poate fi practicat in spatiu restrans si nu implica necesitatii logistice.
3. Chayu Kyorugi (lupta libera directa cu unul sau mai multi adversari), reprezinta o alta tema importanta din continutul planurilor de pregatire ce urmareste dezvoltarea cunostintelor, diversificarea actiunilor tehnico-tactice, specializarea miscarilor, astfel incat eficienta decizilor si randamentul actiunilor sa aibe un coeficient maxim de reusita. Exista doua abordari;
A. Yonsup Kyorugi (non-competitional semi-contact SPARRING)
Este o metodă de formare, ce necesită ca ambii sportivi să aibe o atitudide variata pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac, folosind o serie de tehnici neplanificate (personale), și o serie de tehnici planificate (impuse), utilizând acestea în continuă schimbare de distanță (scurta, medie, lunga), de postura (garda stanga/dreapta) și elemente de tempo, conditii prin care se urmareste favorizarea actiunilor ofensive si/sau expunerea adversarului prin atragerea lui in actiuni de contra-atac. Lovirea adversarului se poate realiza atat cu pumni (extremitatea superioara cubitala a metacarpienelor), cat si cu picioarele (cu toate laturile labei piciorului), in mod izolat (o lovitura) s-au succesiv (ambidextru), implicit dupa caz multilateral sau detenta. Acesta este o maniera oficiala de abordare a procesului de lupta specific probei de Kyorugi și reprezinta o etapa caracteristica de clasificare in procesul initiatic, precum și o metodă de condiționare pentru sportivi avansați.
B. Shihap Kyorugi (competitional (full-contact KYORUGI)
Shihap Kyorugi este partea de Chayu Kyorugi care a fost acceptată in cadrul u nui eveniment oficial cu ocazia Jocurile Olimpice de vară SYDNEY 2000. În acest proces de Kyorugi este obligatorie pentru concurenți să poarte casca, vesta de protectie, antebrațe, gambieri, proteza, protectie inghinala, manusi , metatarsiene si dobok. Astfel, veste si casti de scor electronic cu sistem de notare simultană sunt utilizate in cadrul tuturor evenimentelor sportive oficiale, ceea ce rafinează direct toate componentele logistice si priceperile individuale ce asigura competență specifica, cum ar fi rapiditatea, agilitate, joc de picioare, explozivitate, amplidudinea mișcări ale corpului, echilibrul, etc.
Deoarece este axat în special pe anticipatie și încrederea de sine, pe evaluarea/controlul spațiului, pe mișcării spontane ale corpului, pe alegerea si acuratetea combinaților tehnico-tactice, pe nivelul crescut de concentrare mentala si pe un ridicat nivel de pregatire fizica. Aceasta tema implica cunostinte formativ educative de fiziologie/anatomie/biomecanica/ si competente metodologice adecvate de respiratie si concentare/meditatie, find o introducere într-un spațiului pluridisciplinar, al radiațiilor câmpurilor negative, de patrundere/interacțiune cu spațiul de acțiune, a câmpului de torsiune.
În Macho Kyorugi există patru metode de instruire:
etapa 1: Hanbon Kyorugi (lupta la un pasi)
etapa 2: Dubon Kyorugi (lupta la doi pasi)
etapa 3: Saebon Kyorugi (lupta la trei pasi)
Cele trei metode de instruire, de mai sus, sunt aplicate la cincisprezece tipuri distincte de practică Kyorugi care sunt compuse din trei (3) tipuri de” kyorugi standard”, cinci (5) tipuri de “kyorugi special” și șapte (7) tipurile de Kyorugi împotriva armelor.
Trei tipuri Macho Kyorugi cu caracter ofensiv si defensiv asupra zonei corpului și capului.
1. Poomse, 2. Chayu Kyorugi, 3. Mom-pulgi – Hoshinsool.
Cinci tipuri de construcții Macho Kyorugi pentru atac și apărare a zonei corpului și capului. Aceste tipuri de Kyorugi sunt rareori practică și este neobișnuit pentru a le găsi într-un curriculum regulat Dojangs.
Pozitii speciale:
1. O-ja Kyorugi – lupta pasiva, ofensiva sau defensiva din postura așezat/ingenunchiat pe sol,
2. Eui-ja Kyorugi – lupta pasiva, ofensiva sau defensiva din postura așezat pe scaun,
3. Tak-a Kyorugi – lupta pasiva, ofensiva sau defensiva din postura așezat la masă,
4. Nu-weo Kyorugi – lupta pasiva, ofensiva sau defensiva din postura culcat anterior/posterior pe sol,
5. Mom-ki Kyorugi – lupta pasiva, ofensiva sau defensiva din postura imobilizat/partial-imobilizat prin diverse prize/strangulari sau parghii, etc.
Șapte tipuri de Kyorugi împotriva armelor (dojang curriculum).
1. zzaleun-mak-dae-matseogi – lupta pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac împotriva unui baston scurt
2. Kin-mak-dan-matseogi – lupta pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac împotriva unui baston lung
3. Zzaleun-kal-matseogi – lupta pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac împotriva unui cuțit scurt
4. Kin-kal-matseogi – lupta pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac împotriva sabiei
5. Chang-matseogi – lupta pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac împotriva unei sulițe
5. Kwon-Chong-matseogi – lupta pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac împotriva unui pistol
6. Chong-Kum-matseogi – lupta pasiva, ofensiva, defensiva sau contraatac împotriva pușcă cu baionetă
Regulamentul Federației Mondiale de Taekwondo WT, precizeaza si conditioneaza membrii sai (federatii naționale /uniuni continentale internaționale), ca toate elementele de Chayu Kyorugi sa fie uniform si corespunzator utilizate, pentru a se asigura inscrierea in cadrul unei metodologii uniforme cu sprijinul toturor categoriilor de specialisti, formatori și oficialii, iar atunci cand prin abilitatile fizice si mentale dobandite, sportivi se confruntă pe suprafata de concurs să poata fi evaluati in baza elementelor augumentate pe parcursul pregatirii împreună.