RETROSPECTIVA CAMPIONATULUI BALCANIC DE TAEKWONDO WTF 2015

Asa cum obisnuieste de ani de zile, Romania este o prezenta importanta in cadrul Campionatelor Balcanice de Taekwondo WTF, obtinand an de an medalii la cele mai importante categorii de varsta si greutate. Acesta a fost cazul si in acest an, unde, dupa o prima zi competitionala impresionanta, delegatia Romaniei a continuat la acelasi ritm pana la finele evenimentului.

Regiunea balcanica a fost intotdeauna precursorul genetic al marilor performante sportive, atat in cadrul jocurilor de echipa cat si in cadrul sporturilor individuale. Confirmare pentru disciplina sportiva Olimpica Taekwondo WTF, fiind cele 10 medalii obtinute in cadrul ultimelor doua editii ale Jocurilor Olimpice, rezultate ce plaseaza statistic, regiunea balcanica, pe prima pozitie a ierarhiei mondiale la Taekwondo. Dintre natiunile angrenate in competitia destinata acestei zone, au participat, cu sportivi de talie continentala, mondiala si olimpica, ceea ce a ridicat nivelul competitiei la un standard foarte ridicat tehnico-metodic.

De mentionat este faptul ca, dintre sportivii medaliati la competitiile continentale si mondiale, unii prezenti la aceasta editie a balcaniadei, au facut primul pas catre elita Taekwondo-ului international, prin participarea la competitia balcanica, organizata in anii precedenti.

Romania nu a facut exceptie de la aceasta regula, an de an, delegatia Romaniei intorcandu-se de la Campionatul Balcanic de Taekwondo WTF cu un numar bogat de medalii de aur, argint sau bronz.
2015 este insa un an al revelatiilor competitionale, iar dupa reusita sportivilor prezenti in urma cu mai putin de o luna (19-22 Noiembrie 2015) la Campionatul European de Taekwondo WTF Under 21 desfasurat chiar la Bucuresti, unde Romania a obtinut o medalie de argint si una de bronz, a venit randul Campionatului Balcanic unde, delegatia Romaniei pur si simplu a dominat competitia, reusind sa obtina nu mai putin de 6 medalii de aur, 3 de argint si 10 de bronz la categoriile de varsta Cadeti, Juniori si Seniori.

Performanta a fost incoronata prin desemnarea (conform rezultatului statistic inregistrat de sistemul electronic al competitiei) celor mai buni sportivi pentru categoria de varsta seniori: la masculin, sportivul Trifan Ovidiu, aflat chiar la primul an de seniorat si la feminin, a sportivei Mihaila Malina, ambii sportivi legitimati la CSA Steaua, sectia Taekwondo WTF, rezultatul fiind o premiera in istoria delegatiei Romaniei la Campionatele Balcanice.
S-au remarcat, conform planului anual de pregatire, pentru perspectiva editiei Jocurilor Olimpice, Tokio 2020, sportivii cadeti: Costea Luca, Onita Alin, Darius Toth, Gherghina Andrei si Musteata Liana.
Rezultatele confirma strategia de selectie si viziunea de perspectiva, dat fiind ca sportiva Musteata Liana a obtinut in acest an si medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Cadeti, argintul la Campionatele Europene de Cadeti iar acum, bronzul la Campionatul Balcanic. Sportivii Costea Luca si Onita Alin fiind ceilalti doi membri ai Lotului National de Taekwondo WTF ce re-confirma la randul lor catre aceasta perspectiva.

Acestea au fost, dupa cum urmeaza:

Kyorugi

Seniori Feminin -57Kg, Locul 1, Mihaila Malina*
Seniori Feminin -67Kg, Locul 2, Ispas Loredana
Seniori Masculin -54Kg, Locul 1, Trifan Ovidiu*
Seniori Masculin -87Kg, Locul 3, Roseanu Claudiu
Seniori Masculin +87Kg, Locul 1, Baby Christopher
Clasament ROU: Locul 2

*desemnat cel mai bun sportiv al categoriei de varsta la care s-a luptat

Juniori Feminin, -46Kg, Locul 3, Teodora Suciu
Juniori Feminin, -49Kg, Locul 1, Mihaila Anca
Juniori Feminin, -52Kg, Locul 3, Marcu Andreea
Juniori Masculin, -59Kg, Locul 2, Silvestru Claudiu
Juniori Masculin, -78Kg, Locul 3, Luca Gabriel Vasile
Clasament ROU: Locul 7

Cadeti Feminin, -47Kg, Locul 3, Musteata Liana Ionela
Cadeti Masculin, -33Kg, Locul 3, Toth Darius
Cadeti Masculin, -57Kg, Locul 2, Onita Alin
Cadeti Masculin, -65Kg, Locul 3, Gherghina Andrei
Cadeti Masculin, +65Kg, Locul 1, Costea Luca
Clasament ROU: Locul 4

Copii Feminin, -36Kg, Locul 3, Costea Sophie
Copii Feminin, -40Kg, Locul 3, Rache Tania
Copii Feminin, -44Kg, Locul 1, Marin Bianca
Copii Masculin, -40Kg, Locul 3, Socarici Darius
Copii Masculin, -48Kg, Locul 3, Budisca Victor
Clasament ROU: Locul 3

 

Clasament General: Locul 3
Poomsae

Cadeti 1 Clasa A, Locul 3, Cozmescu Malina
Seniori 1, Clasa A, Locul 3, Dumbravu Ioana