Para Taekwondo România

Para Taekwondo este o adaptare a disciplinei sportive olimpice Taekwondo WT, pentru persoanele cu deficiențe care aleg practicarea lui. Principalul organ de conducere al acestei ramuri sportive este World Taekwondo (federația mondială). Probele în aria corora se pot înscrie/selecționa sportivi in această arie specializata de Taekwondo WT, sunt Kyorugi (probă de luptă) și Poomsae (probă tehnică).

Ambele probe, au fost promovate și se află în deplin proces de dezvoltare pentru practicarea acestei discipline sportive olimpice, de către sportivi ce dețin pregătirea adecvată și doresc să se înscrie în competițiile oficiale, prin și respectând clasificarea deficienței personale conform criteriilor para sportive.

România este prin implicarea și efortul personal al președintelui Federației Române de Taekwondo WT, maestrul internațional 7 Dan Constantin Apostol, una dintre țările fondatoare a primei organizații paralimpice de Taekwondo WT (WTF), respectiv EUROPEAN PARA TAEKWONDO UNION, organizație în care acesta a ocupat funcția de vicepreședinte.

Federația noastră find prima structură sportivă națională care a organizat în premieră în România un eveniment paralimpic.

Astfel, cu aprobarea Comitetului Paralimpic Român în anul 2013, conducerea federației noastre împotriva opoziției unor încremenite spirite ale sistemului sportiv, organizează cu succes în București, Sala Polivalentă, a 2 a ediție a Campionatului European Paralimpic de Taekwondo WT, în proba de Kyorugi.

Delegația României a fost reprezentată de sportivi KISS ISTVAN și NACU ȘTEFANIA, participare ce aduce și prima medalie României , sportivul Kiss Istvan câștigând medalia de Argint.

Acest eveniment organizat în România a fost supus rigorilor internaționale și utilizat ca mijloc de măsurare a impactului social și metodologic de către oficiali ai CIO Comitetul Paralimpic Internațional, fiind foarte apreciat. Aspecte esențiale manageriale, de procedură sau tehnico-metodice au oferit specialistilor internaționali argumente solide, în a fi promovat ca disciplină sportivă paralimpică în programul oficial al acestei organizați.

Imboldul dat prin puterea exemplului pozitiv, este urmat și rând pe rând federațiile sportive naționale, ce au o structură specializată pe această filieră sportivă au început să organizeze competiții naționale și internaționale paralimpice în tara noastră.

Astăzi, la nivelul federației funcționează un departament specializat coordonat de către Roberts Janina, organism tehnico-metodic intern, ce are o misiune adecvată nevoilor și procedurilor speciale ce se aplică standardizat la nivel mondial.

Specialisti desemnați alături de coordonatorul programului național paralimpic pentru proba paralimpică sunt:

  • pentru specializarea Kyorugi ( luptă) antrenor Gleveșan Andreea
  • pentru specializarea Poomsae (probă tehnică) instructor Bajko Erika

În acest context nou și bine planificat, federația noastră va participa cu sportivă Nacu Ștefania, la Campionatul Mondial de Para Taekwondo WT – proba de Kyorugi, acțiune ce se desfășura în perioada 09 -11 decembrie 2021, în localitatea Istanbul- Turcia.