DRUMUL SPRE VICTORIE NU ESTE INTOTDEAUNA PAVAT CU INTENTII BUNE

Calatoria sportivilor nostri spre RIO 2016 , o gafa tehnico-administrativa sau un modus operandum ?

Asa s-a intamplat si cu ocazia participarii echipei Romaniei de Taekwondo WTF, la competitia pentru calificare la Jocurile Olimpice de la Rio 2106.

Tara noastra a fost reprezentata in cadrul acestei importante competitii de sportivii Amzoiu Robert (capitan de echipa) la categoria -68Kg, Roseanu Claudiu la +80Kg, Mihaila Malina la -57Kg si Bajko Izabella la -67Kg, avandu-l pe Trifan Ovidiu ca rezerva pentru categoria -58Kg, iar drept urmare, aratam faptul ca acestia au facut eforturi considerabile de pregatire si pastrare a categoriei de greutate cu scopul obtinerii unei calificari.

Este de mentionat ca in pofida nenumaratelor demersuri si cereri administrative facute de conducerea federatiei, sportivilor nostri nu le-a fost finantata nici macar o singura deplasare la competitiile indirecte de calificare (Grand Prix, G8, G12), al caror punctaj ar fi crescut sansele de calificare a Romaniei cu un numar mai mare de sportivi pentru aceasta editie a Jocurilor Olimpice.

Sportivii nostri favoriti au fost Amzoiu Robert si Mihaila Malina. Daca Malina a avut o abordare tehnico-tactica personala contrara elementului de noutate (lupta pentru prima data cu noul echipament electronic Daedo folosit doar la Grand Prix si competitiile clasificate G8 unde nu a putut fi prezenta), situatia fiind net in defavoarea ei, cu Robert lucrurile stau diferit.. si dezamagitor.

In cadrul meciului cu numarul 204, disputat intre el si Kaljanac Emir din Bosnia Herzegovina la categoria masculin -68Kg, tot ce este simbolic statutat conform Chartei Olimpice a fost pur si simplu demolat, calcat in picioare de indolenta arbitrilor (selectionati de WTF din cadrul celorlalte organizatii continentale), a delegatiilor tehnice si celorlalti specialisti desemnati de catre WTF si ETU pentru a superviza aceasta competitie de calificare directa la Jocurile Olimpice de la Rio.

Prin manipularea sistemului electronic, respectiv introducerea unor senzori specifici protectiilor metatarsiene, in manusile de concurs (regulamentul de concurs prevede inregistrarea punctelor obtinute prin executia loviturilor cu laba piciorului in sistemul electronic), iar loviturile executate cu pumnii sunt punctate prin decizia arbitrilor judecatori, Bosniacul a reusit sa obtina patru puncte invingandu-l astfel pe sportivul nostru, ceea ce a condus la ratarea calificarii. Totodata se observa o lacuna majora a sistemului prin nepunctarea unei actiuni de trei puncte a sportivului Amzoiu in repriza a doua (destinata capului), acolo unde Robert cu ajutorul calcaiului, izbeste de sus in jos crestetul capului adversarului, respectiv in locul unde se afla bateria si traducatorul de semnal, situatie observata de arbitri, ramasa insa fara vreo interventie, asa cum cere regulamentul.

Regulamentul international de competitie WTF defineste acest comportament ca “frauda” si sanctioneaza foarte grav pe cei ce se fac vinovati.

Federatia Romana de Taekwondo WTF a depus o sesizare oficiala, inregistrata de catre federatia mondiala si cea europeana, pentru asumarea celor intamplate, sanctionarea celor vinovati si indreptarea morala si administrativa asupra prejudiciului creat sportivului si tarii noastre. Asteptam la sfarsitul saptamanii viitoare pozitia oficiala a ETU al carei conducere se intalneste in regim exceptional cu aceasta tema. Va vom tine la curent cu decizia privind demersurile noastre.

Puteti vizualiza clipul video al meciului aici. Pe parcursul meciului exista mai multe momente cand se poate vedea indiscutabil pe ecranul ce afiseaza scorul la suprafata patratelul verde ce confirma contactul vestei cu un senzor, de fiecare data acesta aparand atunci cand sportivul oponent loveste cu pumnul in vesta. Un exemplu puteti vedea aici iar un al doilea aici