REZUMAT: STAGIUL TEHNIC NATIONAL 2016

In luna lui cuptor, intre 1 si 7 a anului 2016, s-a tocmit cu voia sfatului federatiei, intalnirea la cea de-a treisprezecea editie a Stagiului Tehnic National al Federatiei Romane de Taekwondo WTF, gazda fiind localitatea statiune Eforie Sud.

In acest an, petalele florii soarelui au numarat 36 de cluburi de pe intreg cuprinsul tarii noastre roditoare, adunand mai bine de trei sute de „mieji” sportivi ridicati pe tulpina a 45 de tehnicieni.

„Am cules ce-am semanat” au spus cu emotie in glas, parintii prezenti alaturi de fii si fiicele lor, in aceste zile, satisfactia si emotia pozitiva putand fi usor citita pe chipul acestora.
Programul de perfectionare „Seminar Tehnic National 2016” s-a desfasurat conform calendarului si a planului de activitati propuse. Primul vector privind pregatirea specializata in cadrul probelor de Kyorugi, Poomsae, Kyokpa, Hoshinsul si Haidong-Gumdo, s-a desfasurat pe doua grupe distincte si a atins nivelul propus prin curriculumul si metodologia celor cinci probe. Tinerii sportivi au dat dovada de implicare, acordand interes major atat tehnicilor dar si aspectelor tehnico-tactice ce au permis acestora sa inteleaga nevoile de moment privind pregatirea fizica generala, pregatirea fizica specifica, cea tehnico-tactica dar si in mod special a celei psihologice, ce intregeste piramida sportiva. Al doilea vector, cel de specializare, a oferit posibilitatea tuturor participantilor sa se apropie de un grad de maiestrie ridicat si cerut in cadrul etapelor de barem, norma si examen de KUP si DAN, dovada stand rezultatul pozitiv obtinut de toti cei inscrisi la examenul mai devreme mentionat.

Intreaga activitate a beneficiat de un inalt nivel de experienta si expertiza internationala, asigurat prin prezenta Maestrilor Internationali Georg Streif (Germania) si Kristijan Kovacic (Slovenia) cat si a presedintelui federatiei, Maestru International Constantin Apostol ce impreuna cu ceilalti doi, au reusit sa aduca evenimentului, un inalt standard metodologic si tehnico-tactic in care au fost omniprezente complexitatea, eficienta, precizia si varietatea de mijloace si optiuni conform standardelor internationale.

La invitatia presedintelui federatiei, in cadrul stagiului a fost prezenta si o delegatie sportiva din Slovenia, care l-a inclus si pe sportivul de renume Ivan Trajkovic, medaliat la Jocurile Olimpice de la Londra si multiplu medaliat la Campionatele Mondiale si Europene care s-a alaturat colectivului tehnic national reprezentat de tehnicienii romani: Muti Marius, Clipea Sebastian, Mate Miklos, Balan Gheorghe Cristian, Silochi Florinel, Tibichi Daniel. In cadrul seminarului, un loc important, l-a ocupat Examenul National de KUP si DAN, desfasurat in ultima zi a stagiului, ocazie cu care un numar de aproximativ 70 de persoane au sustinut examenul si au fost admisi, promovand la un grad superior si astfel largind baza de selectie pentru loturile reprezentative de mare performanta cat si a oferit posibilitatea instructorilor si antrenorilor sa acceada la grade superioare si / sau sa poate fi eligibili pentru cursurile internationale de arbitri sau antrenori.

Asa cum a obisnuit in fiecare an, Federatia Romana de Taekwondo WTF a transmis spre folosinta materiale de taekwondo: veste de protectie, tibiere, antebrate, casti cu vizor, metatarsiene, tinte precum si alte materiale specifice, tuturor cluburilor cu rezultate notabile in rankingul national dar si cu o prezenta constanta la competitii si actiuni, precum si celor ce au dovedit prin actiunile la care au luat parte, o dorinta puternica de a promova atat taekwondo cat si sportul de performanta si valorile spirituale ale unei discipline sportive olimpice.

Incepand cu anul 2000, Federatia Romana de Taekwondo WTF a initiat o serie de campanii ce se afla inca in desfasurare, cu teme diverse si de interes general, precum promovarea luptei impotriva drogurilor, rasismului, violentei asupra sexului feminin, dar si de promovare a valorilor culturii si artelor. Anul 2016, in contextul actual, in care tinerii din tara noastra, indiferent de specializare, incluzand si sportul, decid sa paraseasca meleagurile natale, federatia noastra a lansat un nou proiect sub numele „Lumea vazuta de sub drapelul national”, ce isi propune incurajarea tinerilor de a privi Romania ca o optiune pe termen lung. Un spatiu ancestral, plin de istorie, prezent si viitor, din care nu au lipsit si nu lipsesc problemele, dar in care exista ceva inaltator, spiritual, din care renaste speranta.

Parintii si cei apropiati ce au luat parte la ceremonia de incheiere a stagiului au aplaudat la scena deschisa initiativa presedintelui federatiei care a solicitat fiecarui club premiat sa aleaga un reprezentant care sa recite o poezie pentru a putea intra in posesia materialelor. Momentul a fost cu atat mai placut si datorita faptului ca sportivii ce au reprezentat cluburile au varste cuprinse intre 5 si 20 de ani, dovedind inca o data ca valorile spirituale precum si cele sociale pe care le promoveaza Taekwondo pot fi observate la orice varsta.
Asa cum se cuvine unui moment de implinire dat de simbioza relatiei dintre trup si ratiune, seminarul s-a incheiat cu momente inedite, in cadru organizat al petrecerii dedicate copiilor, care prinsi in hora traditionala, au reinnodat prietenii, construind noi poduri peste timp.