ROMANIA, VARF DE LANCE IN LUPTA IMPOTRIVA DOPINGULUI

Inspirat de eforturile globale de prevenire a dopingului efectuate de WADA (World Anti-Doping Agency), presedintele World Taekwondo Federation, domnul Dr. Chungwon Choue a incurajat liderii uniunilor continentale de Taekwondo inspre construirea unor relatii puternice si de durata cu mai sus numita agentie.

In urma politicilor standardizate ale WTF si viziunea acesteia cu privire la metodele de prevenire a dopingului si a folosirii drogurilor si substantelor interzise pentru performanta sportiva, ETU (European Taekwondo Union)  prin comitetul sau dedicat anti-doping au initiat primul program destinat acoperirii informationale a tuturor aspectelor legate de prevenirea dopingului.

Momentul oportul de lansare a acestui program, a fost la Campionatul European de Taekwondo Under 21, organizat in Sofia, Bulgaria intre 6 si 9 Aprilie 2017. In cadrul acestui eveniment, reprezentantii ANAD (Agentia Nationala Anti-Doping) din Romania, principalul centru regional pentru astfel de activitati din Balcani, impreuna cu domnul Apostol Constantin in calitate de Secretar General Adjunct al ETU, au structurat un punct de informare in cadrul salii gazda “Sofia Sporthall”, acolo unde mari personalitati ale lumii Taekwondo-ului au luat un moment din programul lor pentru a arata sustinere initiativei cunoscuta in acest moment sub numele de “BE COOL.. BE CLEAN“.

Cu o zi mai devreme, aceiasi ofiteri Anti-Doping au participat la intalnirea cu antrenorii si cadrele medicale ale delegatiilor internationale ce au luat parte la competitie, acolo unde s-au bucurat de mult interes in legatura cu regulamentele si procedurile in vigoare, stabilite de WADA inca din anul 2016.

Ne bucuram ca in ziua lansarii oficiale a programului (6 Aprilie), nu mai putin de 170 de sportivi si antrenori din intreaga europa au avut placerea si interesul sa treaca pe la standul “BE COOL.. BE CLEAN” pentru a se informa si totodata de a se inscrie in programul “Athlete Outreach”, program ce reprezinta un vector de educare si informare cu privire la riscurile dopingului pentru obtinerea performantelor sportive, promovat de WADA.

Un moment de marca a fost acela in care presedintele WTF, domnul Dr. Chungwon Choue, dar si presedintele ETU, domnul Sakis Pragalos, si-au exprimat incantarea si felicitarile pentru succesul de care a dat dovada deja acest program si au promis totodata ca vor pune la dispozitie toate eforturile necesare pentru a intretine si promova la randul lor eforturile ce contureaza reusita acestui program.