STAGIUL TEHNIC NAȚIONAL 2021 EFORIE SUD

Este un vehicul itinerant inscripționat TAEKWONDO WT, ce a circulat cu viteză constantă în direcția PRIETENIEI, de la înființarea federației noastre și până în prezent, iar prin spirit și acțiune se va opri în fiecare stație a timpului nostru și în următorii ani.

Sportivi, copii sau juniori mici alături de cei deja ajunși la anii maturității,  au participat activ pentru a da continuitate  procesului social inițiatic, ce se manifestă plenar de peste 2000 de ani, în rândul celor care aleg practicarea sportului.

Prietenia este o relație afectivă și de cooperare între ființele  umane, ce se caracterizează prin sentimente de simpatie, respect, afinitate reciprocă, ceea ce presupune o atitudine de bună intenție  marcată de un înalt altruism exprimat articulat sau prin gingășia gesturilor noastre în mod deschis, de către fiecare dintre prieteni. Relația de prietenie se dezvoltă în condiții de loialitate, bună-credință și se clădește exclusiv pe încrederea reciprocă, implicit  în condiții de concurență loială.

Progresul umanității se datorează cooperării între membrii unui grup și/sau între grupuri, aspect esențial în realizarea dezideratelor sportive în plan personal, național și internațional.

Astfel, cu fiecare ocazie, conducerea federației, prin decizile Adunării Generale, a folosit si promovat  nemijlocit proiecte și programe de interes pentru structurile sportive membre.

Prezența unui număr de 35 de structuri sportive și cca 650 de participanți, dintre care cca 450 de sportivi a făcut din acestă acțiune cel mai numeros Stagiu organizat până în prezent.

De aceea, gândirea pozitivă a conducerii federației de a  organiza cele trei Campionate Naționale Juniori/Tineret/Seniori, pentru proba olimpică de Kyorugi în cadrul acțiunii Stagiul Tehnic Național, a fost îmbrățișată de sportivi și tehnicieni, dar mai ales de părinți, dat fiind că aduce o economie considerabilă bugetelor familiale greu încercate de efectele măsurilor impuse de pandemie.

Temele alese pentru specializarea din acest an pentru Stagiul Tehnic Național 2021 Eforie Sud, au fost proba de Kyorugi, Poomsae, Speedkick și Haidong Gumdo, Evaluarea Kup-Dan, Seminar pentru evaluare practică licențiere arbitraj. Pentru toate acestea au fost organizate ore teoretice/practice, antrenamente de specializare dar și competiții naționale. Participanții au fost implicați și interesați reușind să asimileze elemente tehnico-metodice de noutate și să aprofundeze cunoștințe practice și teoretice foarte necesare în plan personal sportiv.

În cadrul probei de Kyorugi, prin organizarea în mai multe sesiuni a celor trei competiții, a fost creată posibilitatea derulării progresive pe grupe de vârstă  a competițiilor, fapt ce a oferit  perspectiva sportiviilor eligibili să participe la două sau chiar trei grupe de vârstă. Confluența etapelor de vârstă sportivă a dat posibilitatea sportivilor și tehnicienilor de a urmării  evoluția potențialilor adversari, aspect ce a condus la obiectivizarea unor planuri tactice și astfel, ca fiecare să-și construiască împreună teme tangibile și  pragmatice de luptă. Condițiile create au contat în cazul sportivilor cu experiență, drept consecință, au avut loc prestații cu potențial de selecție și s-au produs rezultate de scor din care reiese o mai bună  pregătire a sportivilor.

În cadrul probei olimpice de Kyorugi echipele C.S.A. Steaua au reușit prin înalta calitate a prestației sportivilor, să cucerească  titlul național la toate cele trei grupe de vârstă. 

Apreciem  comportamentul  pozitiv al tuturor sportivilor, ca rezultat al creșterii implicării instructorilor și antrenorilor în procesul pregătirii, folosind noile cunoștințe acumulate prin  participarea la programele de pregătire continuă practice și teoretice, organizate în 8 sesiuni, doar în ultimele 14 luni.

Evaluarea Naționala pentru (centuri colorate Kup și 1,2,3 Dan), la care au fost înscriși peste 120 de sportivi, aduce prestații de mai bună calitate, candidații prezentându-se mult mai bine decât în edițiile precedente, aspect remarcat prin execuția elaborată și precisă a exercițiilor impuse prin Programa specifică. Tehnicienii implicați în această activitate au nominalizat în premieră două sportive: Alistar Delia și Ciobăniță Amalia de la C.S. Taeback, pentru a fi recompensate cu Diploma de Merit pentru bună prestație.

Proba de Speedkick destinată copiilor a reușit să convingă privind utilitatea tehnico-metodologică și să alinieze la startul competiției un număr de cca 70 de sportivi, ocazie în care s-au remarcat sportivii cluburilor C.S. Csiki Titanok și C.S. Oltenia Slatina.

Programul derulat prin contribuția specialiștilor  departamentului de Poomsae, a reușit să consolideze cunoștințele participanților necesare evaluării Kup-Dan și totodată, să dea vigoare competiției specifice, proba find dominată de C.S. Taeback Iași și C.S.Kwan Cluj Napoca. Este de apreciat numărul crescut de sportivi înscriși la categoria Poomsae – Freestyle, dar și calitatea  prestațiilor.

Proba de Haidong Gumdo chiar și după ani de promovare și activitate intensă își păstrează ineditul și  interesul crescut al sportivilor, aspecte ce au stat la baza organizării primei competiții naționale. Este notabilă implicarea și prestația sportivilor componenți ai  C.S.A. Steaua, C.S.Marțial Arts Ssilum și C.S. Shim Jang.

Programul RECREATIV construit prin implicarea tehnicianului Matei Georgeta – Director al Departamentului de Promovare, Dezvoltare și Voluntariat, dedicat însoțitorilor și sportivilor – Copii, Juniori Mici și Cadeți, a fost apreciat și frecventat zilnic de un număr mare de participanți. Programul zilnic de discotecă în aer liber. destinat exclusiv participanților la Stagiu, a oferit momente memorabile tuturor fiind un mijloc adecvat, plăcut, sigur și de interes pentru petrecerea timpului liber.

Invitații acestui eveniment  sportiv au fost 5 arbitrii din Serbia, aceștia fiind și auditori desemnați alături de specialiștii federației, pentru sesiunea de evaluare probă practică pentru arbitri stagiari, avansare la categorie superioară pentru arbitrii licențiați, pregatire și competițiile sportive organizate în cadrul Stagiului (vezi anexa).

Activitățile cuprinse în acest program s-au dovedit  ingrediente de succes, ce au  produs bucurie și entuziasm tuturor participanților.

Iar când totul se desfășoară în ordine și disciplina cuvenită unei discipline sportive olimpice, sub deviza acestui an sportiv “Educație prin sport.”, nu putem decât să mulțumim sportivilor, antrenorilor, părinților și partenerilor noștri, pentru participare și cooperare.