Kyokpa

Kyokpa este unul din cele patru elemente principale ale Taekwondo-ului (celelalte trei find Kyorugi, Poomsae, şi Hoshinsul) si se afla intr-o continua crestere de popularitate, fiind adesea folosită în demonstraţii cu o mare priză la public. Kyokpa pune in valoare forţa şi uneori viteza de executie a tehnicilor, fiind una dintre metodele folosite pentru a măsura puterea si gradul de concentrare al practicantului. Se realizeaza prin aplicarea unor tehnici variate asupra unor placi de lemn, cărămizi sau orice alt material.

Kyokpa este unul dintre aspectele cele mai mistice ale practicanţilor de Taekwondo WT. Părţile corpului care sunt cele mai utilizate în Kyokpa sunt bratele si picioarele iar pentru reprezentarea rezistentei la impact, intreaga suprafata a corpului.

Există mai multe forme de prezentare in cadrul manifestarilor de Kyokpa, cum ar fi tehnica unică, tehnici multiple executate cu sprijin pe sol sau din saritura folosind atat bratele cat si picioarele.

Criteriile de referinta în execuţia de tehnici pentru Kyokpa sunt initiativa, forţa, viteza, concentrarea, şi agilitatea de a reveni dupa impact. Kyokpa este o experienţa supremă în Taekwondo WT. Aceasta oferă o motivaţie puternică pentru practicanti şi spectatori deopotrivă, în înţelegerea şi practicarea acestei discipline sportive olimpice descoperindu-i astfel originile ca arta martiala dezvoltata in peninsula coreeana.

Kyokpa ca si activitate specializata din cadrul disciplinei sportive Taekwondo WT, creeaza conditiile dezvoltarii unitare a componentei psihice in concurs cu potentialul fizic avand un obiectiv comun si precis.

O placă este uşor de spart, cu o tehnica precară doar aplicând destulă forţă. Doua plăci solicită o tehnică mai bună. Tehnică mai bună înseamnă mai multă forţă, iar relaţia de bază dintre masă si acceleraţie ce rezulta forta este dată de legea a II-a a lui Newton: forţa este rezultatul produsului dintre masă si acceleraţie. (F = m x a). In consecinta, distribuirea greutatii corporale pe un unghi de incidenta favorabil, creeaza conditia unei actiuni precise, caruia daca i se va imprima o acceleratie potrivita obiectivului propus ( atentie! veti folosi acea parte a corpului, adecvata rezistentei la impact) se va obtine in final, rezultatul ecuatiei mai sus prezentate, deci veti reusi o lovitura eficienta.

Antrenamentul specific este esenţial pentru a păstra o formă fizică şi psihică de vârf. Într-un astfel de antrenament sunt folosite toate grupele musculare care intră în alcătuirea corpului uman. Cu cât sunt folosite mai multe grupe musculare pentru efectuarea unei tehnici, cu atât forţa transmisă, generată de contracţie, este mai mare.
Capacitatea de a lovi o tinta cu forţă este influentata de aprecierea corecta a distantei care insotita de un ritm cardiac (controlat printr-o respiratie adecvata), poate pastra tensiunea musculara si mentala la momentul impactului, lovitura fiind insotita intotdeauna de un strigat de lupta (kyhap).

Specializarea pentru Kyokpa se va imbunatăţi constant, pe masură ce creşte numărul de placi incercate. Astfel se va observa rapid cum creşte capacitatea de apreciere a distantei, consecinta fiind o buna precizie. Dacă aveti de gând să începeti sa spargeti placi de lemn, se recomandă să începeţi cu o placă de brad, care se sparge cel mai usor, dar se va acorda atenţie felului în care sunt dispuse fibrele lemnoase, în funcţie de tipul loviturii. Începeţi cu tehnici simple şi cu parti ale corpului rezistente la impact. Se recomandă folosirea loviturilor de brate sau picioare cu partea adecvata tehnicilor propuse, minimalizănd in aceste conditii, posibilitatea unei eventuale accidentari.

Alegerea materialelor pentru tehnicile de Kyokpa trebuie facuta in mod atent si organizat pentru a nu alege acele materiale net superioare valorii voastre sportive si nici inferioare, situatie in care ati putea suferi accidente grave, atat voi, cat si asistentii vostri.

Materialele folosite la tehnicile de Kyokpa trebuie sa fie susţinute ferm, deoarece o fixare elastică sau mobilă duce la nereuşita spargerii sau chiar la posibile accidentări. Odata cu expertiza apare intelegerea asupra mecanismului de rupere al materialelor folosite si in consecinta, o buna stabilitate emotionala ce va sta la baza incercarilor viitoare.

Fiecare exercitiu conjugat mental si fizic necesita respectarea unei rutini, astfel in cazul tehnicilor de Kyokpa avem urmatoarea procedura:

In prima etapa, discipolul trebuie sa inceapa cu pregatirea organismului pentru tipul de efort propus (incalzirea). In cazul tehnicilor de Kyokpa calitatea incalzirii este esentiala pentru succesul executiilor dar si pentru evitarea unor accidentari grave.

In a doua etapa, se pregatesc materialele, pentru a putea fi lovite in siguranta pentru noi si asistentii nostril. Reprezinta o activitate de o importanta majora atat pentru siguranta, dar si pentru succesul obiectivului propus (pe care intodeauna trebuie sa-l apreciem dupa biotipul si cunostintele noastre tehnico-metodice).

In a treia etapa, stabilim distanta si pozitia cele mai avantajoase din perspectiva implicarii masei corporale in realizarea tehnicii propuse, cat si a unui unghi de incidenta favorabil, pentru toate parghiile ce urmeaza a fi folosite in realizarea unui impact precis si sigur.

A patra etapa, este aceea de a reproduce isometric tehnica ce va urma a fi executata fata de tinta propusa, momente in care vom acumula energia dobandita prin cele doua sau trei executii izometrice.

In a cincea etapa, pe baza initiativei comune din perspectiva mentala si fizica, vom actiona executand tehnica propusa, insotita intotdeauna de strigatul de lupta (kyhap).

In a sasea etapa, vom urmari chiar si in cazul unui esec (des intalnit in etapa initiatica), cat si a unei reusite, retragerea bratului sau a piciorului astfel ca acestea sa nu intre in impact cu solul sau mecanismul de sustinere al materialelor. Totodata vom urmari revenirea la o stare buna de echilibru (repozitionarea, repartizarea greutatii corporale) astfel incat tehnica folosita sa-si pastreze pe langa latura de spectacol, forma sportiva sau perspectiva de a fi re-executata.

Kyokpa este doar un alt test pe care voi îl veţi descoperi în călătoria de initiere pe care ati inceput-o în disciplina sportiva Taekwondo WTF.

Constantin APOSTOL
Antrenor / Maestru International
Fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale
Fondator al Federatiei Romane deTaekwondo WTF