STAGIUL TEHNIC NATIONAL DE TAEKWONDO WTF, SOVATA 2012

MULTI CHEMATI, PUTINI RAMASI…

Intr-o Romanie zdruncinata de luptele interne politice ce se dau la tot pasul intre Romani, indiferent de spita din care se trag, noi am reusit sa-i adunam la un loc si cu adevarat in interesul unitatii, cu perspectiva unui viitor comun, sa organizam in foarte bune conditii o  saptamana de foc pentru Taekwondo-ul Romanesc.

Copii, Cadeti, Juniori, Seniori, Instructori si Antrenori, veniti din intreaga tara s-au reunit cu un singur scop, acela de a-si imbogati bagajul de cunostinte si de a slefui la piatra bruta a personalitatii lor. Interesul cu care au abordat tematicile Seminarului National Tehnic organizat la Sovata in perioada 23 – 29 Iulie 2012, ne-au arata ca de la un eveniment la altul, programele propuse cu aceste ocazii devin o reala garantie privind specializarea participantilor cu obiectivul de a reprezenta in viitor Romania, cu sanse reale la ocuparea celor mai valoroase pozitii.

Sovata, oras al contrastelor trecute, prezente si viitoare, s-a transformat prin grija administratiei locale de la an la an intr-un orasel turistic, primitor si linistit, dintre putinele locuri unde mai poti asculta sursurul paraielor, fosnetul bradului si poti respira un aer cu adevarat sanatos si sa fi servit cu amabilitate. Aceste conditii care fac din Statiunea SOVATA cu adevarat o perla a turismului romanesc. Am fost primiti cu foarte multa caldura si amabilitate specifica locului de catre reprezentantii clubului Lacul Ursu’ Sovata, cat si de toti ceilalti practicanti ai sportului Taekwondo WTF si evident sustinatorii acestuia.

Este de apreciat interesul acordat organizarii activitatilor recreative de catre domnii Feher Loti si Mate Miklos, delegatiile sportivilor declarand aprecieri maxime si cooperand intr-un mod foarte pozitiv cu gazdele noastre, au reusit sa aduca un aer de profunda refacere activa prin dans, jocuri individuale si de echipa precum si alte activitati de comunicare, destinate sa intareasca relatiile intre toti participantii. Focul de tabara, in jurul caruia, ca si in anii precedenti s-au fredonat cantece, s-au spus glume, s-a dansat, construindu-se astfel amintiri de neuitat si fara de tagada, marturii ce vor dainui peste timp privind adevaratul mod in care traiesc Romanii, indiferent de barierele pe care doresc unii sau altii sa le propuna, pentru beneficiul exclusiv personal.

Performanta administratiei locale de a avea o a treia sala destinata jocurilor sportive in oras, este cu adevarat laudabila si de foarte mare utilitate in perspectiva promovarii sportului si incurajarii tinerilor pentru practicarea acestuia. Intr-o astfel de sala, am reusit si noi pe parcursul celor patru zile de seminar, sa ne desfasuram activitatea, atingand obiectivele propuse si disponibilizand cu adevarat toate resursele fizice si psihice ale participantilor. Programa seminarului si-a propus sa atinga aspecte de baza din aria probelor Kyeorugi, Poomsae, Hoshinsul, Kyokpa, obiectivul fiind acela de a familiariza prin mijloace specifice participantii cu conditiile tehnico-tematice si regulile ce trebuiesc respectate. Numarul mare de participanti si nivelul de cunostinte al acestora au contribuit la buna desfasurare a seminarului dand posibilitatea Comisiei Tehnice Nationale sa urmareasca si sa monitorizeze sportivii si sa faca o evaluare obiectiva privind calitatea executiilor tehnice dar in mod special, a posturilor (pozitii de garda) si a atitudinii generale (ofensiva si defensiva) a fiecarui participant.

Incercarea suprema a constat in participarea la examenul de KUP / DAN ce s-a desfasurat conform normelor federale (sub cerinta kukkiwon), norme si metodologie ce a fost transmisa odata cu convocatorul oficial la fiecare sesiune de examen (dealtfel norme si metodologie ce ar fi trebuit sa fie cunoscute tuturor tehnicienilor si candidatiilor). Multi chemati, putini ramasi, ar fi cheia in care putem discuta atat in plan tehnico-metodic dar si a personalitatii celor ce s-au inscris la aceasta sesiune de examen. Comisia Tehnica Nationala, prin tehnicieni delegati, a depus eforturi considerabile pentru desfasurarea in conditii de siguranta, sanatate si eficienta, a intregului proces de examinare, marturie in acest sens fiind rezultatele celor doi sportivi aflati la extremele de varsta din grupul participantilor, cel mai tanar, Ionita Andrei, 9 ani (examen 1 poom) si aflata la polul opus, sportiva Mihuleac Ionela, 44 de ani (examen 1 kup). Prestatia acestora si a celor care au ramas in grupul candidatilor pana la finalul examenului este cu atat mai mult de laudat intrucat performanta acestora a putut fi posibila cu concursul mai multor valente: spirit de combativitate, vointa, echilibru emotional, dorinta de auto-depasire, ce s-au suprapus pe o stare psihica buna si de sanatate fizica propice unui astfel de obiectiv.

Prezenta  maestrului KANG JONG KIL – 8 DAN la seminarele si sesiunile de examen a fost intodeauna un prilej de crestere a nivelului de cunostinte si de transmitere a unor elemente morale ce stau la baza practicarii Taekwondo WTF, lucruri ce au dus la cresterea noastra a tuturor in planurile moral volitiv si sportiv. Numai ca in acest sport si nu numai exista obligatia elevului este de a-si depasi profesorul si noi suntem din punct de vedere administrativ si sportiv niste adulti ce au obligatia de a emana strategii proprii si de a urmari implementarea si desfasurarea acestora in virtutea unor obiective individualizate si tangibile. Suntem obligati sa trecem de la atitudinea de joc combativ cu accente pe anumite tehnici deosebit de complexe la „scoala de baza”.

Chiar in conditiile in care toti cei 178 de sportivi prezenti la seminar au reusit cu succes sa parcurga programa Seminarului Tehnic, acest fapt nu a putut inlocui lipsa unor verigi esentiale din cunostintele tehnice si  pregatirea fizica generala a sportivilor. Minusurile au obligat comisia de examinare  sa eliminarea pe parcursul examenului mai multi candidati. Un important aspect ce a dus la o interpretare eronata a eliminarii acestora, este deasemenea lipsa de date specifice si indolenta unor alti evaluatori ce au incurajat mai multe categorii de persoane la o apreciere eronata a standardului unui examen.

Programa de examinare Taekwondo WTF este publica si NU face obiectul unor interpretari personale. Aratam ca toti candidatii la examen sunt admisi cu conditia de a urmari probele la care au fost declarati  RESTANTI (vezi notiunea termenului). Acestia au obligatia de a se prezenta la urmatoarea sesiune de examen din Octombrie 2012, ocazie cu care vor sustine o re-examinare la probele restante. Federatia a comunicat catre  KUKKIWON  datele sportivilor si contravaloarea Certificatelor (pentru Poom si Dan), iar pentru 1Kup se vor completa de catre Colegiul de specialitate. NU vor exista costuri suplimentare de re-examinare! Certificatele vor fi inmanate numai acelor candidati ce vor fi re-examinati cu ocazia oricaror sesiuni viitoare dar nu mai tarziu de 2 ani de la data examenului. (VEZI TABELUL ANEXA LA STIRE)

Precizam, ca activitatile de calendar national a Federatiei Romane de Taekwondo WTF nu au fost organizate pentru public, ci pentru sportivi si tehnicieni in beneficiul exclusiv al publicului. Obiectivul nostru a fost  in permanenta acela de a ridica nivelul tehnic si metodic al sportivilor si implicit de a  zidi la personalitatea individuala a acestora, totodata specializarea tehnicienilor in virtutea ca acestia sa devina modele ale comunitatilor si astfel noi sa servim interesului public general. Am mai urmarit  aducerea la cunostinta membrilor de noi metode si mijloace de pregatire astfel incat sa putem uniformiza metodele de specializare, creand premizele unei selectii adecvate. Prioritar in acest sens, il constituie canalizarea energiei latente a tinerimii catre activitati sociale, culturale si sportive si astfel augumentata aceasta energie sa fie pusa in slujba binelui, adevarului a umanitatii.

In virtutea de a ramane intr-un registru formativ-educativ Comisia Nationala Pentru Promovare si Dezvoltatare a propus transmiterea catre toti participantii la acest seminar a unui DOBOK (costum specific). Folosirea unor echipamente curate si pe masura sportivilor este esentiala privind igiena si totodata in asigurarea sigurantei si securitatii in munca (practicarea Disciplinei Sportive Olimpice Taekwondo WTF implica executia unor tehnici complexe ce necesita un echipament adecvat).

Au existat si vor exista in virtutea ego-ului, (egocentrismului caracteristic persoanelor ce nu au atins niciodata performante personale majore) stare caracterizata de frustrari insotite de un orizont personal deformat in lipsa unor date concrete despre conditii si reguli specifice ale unui joc, fapt ce-i impinge la  aprecieri de tot felul si la toate colturile, precum… „<i>lasa ca stiu eu; cand faceam eu sport, era asa; astia habar nu au; am vazut eu undeva</i>” iar lista poate continua cu completarile triviale, insa noi fiind ocupati cu constructia programelor, orarelor, structurii tematice si de evaluare cu organizarea activitatilor recreative (dedicate sportivilor), nu putem decat sa recomandam amatorilor de senzatii verbale ca, in calitate de insotitori sau sustinatori au obligatia sa intretina o stare de normalitate si continuitate a proceselor formativ-educative prin care trec adevaratii actori ai acestor evenimente, care „ei fac si tac”. Somam pe aceasta cale fara a mentiona nume ca activitatea noastra este monitorizata video cu ocazia fiecarui eveniment sportiv si ca vom folosi inregistrarile in conformitate cu legea, pentru a interzice persoanelor care jignesc, ameninta sau se dedau la actiuni neconforme cu normele de conduita sociala. Dupa cum stiti NU doar vorbim ci si actionam un consecinta.

Activitatile viitoare ale federatiei vor fi orientate catre baza piramidei sportive, vom urmari cu consecventa cresterea numarului de sportivi si de structuri sportive cu obiectivul suprem, de a avea o selectie cat mai obiectiva bazata pe realitatea biologica si componenta psiho-motrica vocationala adecvata cerintelor de pregatire si competitie.

Scopul nostru ramanand constant in reprezentarea Romaniei la cel mai inalt nivel si obtinerea victoriei in competitii. Pentru aceasta, este nevoie de o maturare a personalitatii tinerilor tehnicieni si de reorientare a celor mai rosi de vreme in virtutea de a se auto-depasi dand prioritate acelor activitati de perfectionare continua (taekwondo se dezvolta cu o rapiditate specifica pe plan international, cat si national) de care ar trebui sa  tina cont toate persoanele si institutiile ce au atributii in domeniu.

Un vechi proverb militar spune ca „victoria are o mie de parinti, iar infrangerea este orfana”.

Un vechi dicton olimpic spune „ai castigat continua, ai pierdut, continua”.

Iar noi, in finalul acestui material, va spunem ca „un lucru odata inceput, este pe jumatate realizat”.

Federatia Romana de Taekwondo WTF

Statistici si rezultate – Stagiul Tehnic National 2012