CENTRUL DE CERCETARE SI DOCUMENTARE TAEKWONDO WTF

Two people working with computer and book.

Cum hazardul nu poate fi niciodata un vector al oricarui tip de activitati, nici noi nu vom lasa la voia intamplarii ceea ce consideram esential pentru promovarea si dezvoltarea activitatii sportive Olimpice Taekwondo WTF, dar mai ales, aceea de obtinere a unor performante majore in arena internationala.

Asa ca am purces impreuna intr-o etapa noua a evolutiei  tehnico-metodice si stiintifice pe plan national organizand in acord cu premisele internationale, Centrul de Cercetare si Documentare pentru Disciplina Sportiva Olimpica Taekwondo WTF.

Centru de Cercetare si Documentare din cadrul Federatiei Romane de Taekwondo WTF va fi condus de catre coordonatorul acestui proiect, Prof. Dr. Catalin Paunescu, asistat de catre cei doi specialisti, Balan Gheorghe Cristian, Directorul Colegiului Arbitrilor si Clipea Sebastian, Director al Colegiului Instr. si Antr.

Activitatea Centrului de Cercetare si Documentare al Taekwondo WTF, va fi finantata din resurse proprii si / sau alte categorii de fonduri atrase, private sau publice. Statul de functii al acestui centru va fi organizat cu aprobarea Consiliului Director la propunerea coordonatorului si va fi format din specialisti cercetatori in domeniul sportului, biochimie, medicina sportiva cat si alti specialisti.

Primul obiectiv al centrului este acela de a raspunde la nevoile actuale, respectiv de a elabora si propune tehnicienilor federatiei un nou standard pentru selectie (biotipul ce trebuie urmarit, cat si instrumentele de masurare si evaluare primare).

Speram cu ocazia desfasurarii Seminarului National Sovata 2012, sa putem determina un numar destul de mare de sportivi ce se inscriu in noul standard si sa efectuam masuratorile si evaluarile apropierii selectiei in cadrul Loturilor Nationale apropiindu-le de cerintele internationale, mizand ca prin intermediul acestei activitati si nu numai sa crestem sansele calificarii noastre la Olimpiada de la Rio de Janeiro, Brazilia 2016.

Vorbind despre o astfel de aspiratie, sarcina acestei noi structuri este cu atat mai importanta cu cat vor trebui sa emane solutii cat mai apropiate de profilul genetic national iar in concurs cu ceilalti specialisti, noile criterii de masurare si evaluare a etapelor de pregatire si a proceselor biochimice specifice ce se produc in cadrul tipului de efort in regim de antrenament si concurs cat si caracteristicile disciplinei.

Avand in vedere ca aceasta solutie se afla printre prioritatile noastre, va vom tine la curent cu activitatea si va vom pune la dispozitie resursele tehnico-metodice – medicatie si nutritie pe masura ce vor folosi si vor fi elaborate.

„Toate visele noastre pot deveni realitate, daca avem curajul sa le urmam.”