EUROPEAN SENIOR TAEKWONDO CHAMPIONSHIPS

In urma deplasarii Lotului National de Seniori la Campionatele Europene de Seniori de la Baku, din Azerbaijan, eveniment ce a avut loc intre 1 si 4 Mai 2014, nu putem decat sa tragem linie si sa cautam aspectele pozitive si negative ale prezentei tinerilor nostri sportivi la o competitie de asemenea nivel.

In ciuda lipsei (in continuare) de fonduri alocate pentru evenimentele internationale de interes major din calendarul sportiv al anului 2014, in ciuda lipsei mult-vestitei indemnizatii pentru sportivi si a lipsei totale de interes din partea autoritatilor responsabile pentru promovarea si sustinerea nu numai a sportului de performanta ci si a dezvoltarii din timp a acesteia, Federatia Romana de Taekwondo WTF a izbutit sa faca deplasarea cu un numar de sapte sportivi si 3 oficiali, la Baku.

Lipsa de viziune a viitorului sportiv si crearea unei stari de incertitudine datorita, in principallipsei fondurilor dar si a intarzierilor repetate de aprobare a efectuarii deplasarii din partea MTS, au dus, asa cum era de asteptat la un imbalans emotional si psihologic, generand o stare negativa, de nesiguranta, posibililor participanti de la Lotul National. Aceasta stare s-a facut simtita, in ciudaeforturilor Federatiei de a sustine aparenta unei stari de normalitate, sportivii neavand vreo lipsa majora in programul de pregatire, fiindu-le asigurate printre altele, alimentatia corecta si sustinatoarele de efort.

Lipsa unui echipament nou de concurs, a echipamentului de prezentare cat si o mare parte din echipamentele moderne de pregatire, lipsa asigurarii unui staff medical si a testelor doping si a celorlalti pasi premergatori participarii la un asemenea eveniment confirma oarecum statutul actual al angajatilor MTS, obisnuiti sa fie platiti doar pentru prezenta sporadica la serviciu.

Chiar daca Federatia Romana de Taekwondo WTF a avut o strategie de dezvoltare sportiva, reusind sa asigure pregatirea a 5 sportivi, 365 de zile pe an (2 juniori, 3 tineret) si un minim de echipament, prezenta la un numar decent de competitii internationale de tip Open, premergatoare Campionatului European nu s-a putut asigura, din pricina subfinantarii, rezultatele regasindu-se in performanta slaba de la aceasta editie a mai sus mentionatelor Campionate Europene dedicate seniorilor.

Este regretabil ca nici pana la data plecarii, 26.04.2014, nu a fost transmis de catre MTS nici-un ban Federatiei, cu atat mai mult incat angajatii Federatiei au prestat, fiind prezenti la serviciu si la toate activitatile de calendar intern desi acestea nu au fost putine de la inceputul anului.

Nu ne ramane decat sa inghitim in sec, si sa ne bucuram de curajul tinerilor nostri sportivi care inca mai cred in sportul de performanta si in gloria ce vine prin reprezentarea tarii natale, la evenimente cu participanti din toate colturile Europei. Poate, sa speram si noi la randul nostru, ca starea de normalitate in sportul romanesc nu va ramane o promisiune, ci o realitate, inainte sa mai pierdem o generatie de sportivi valorosi.