EUROPEAN UNDER 21 CHAMPIONSHIPS

Este uimitoare multiplicitatea, importanta si intensitatea dorintelor omenesti, uneori limitate, acestea sunt importate de la altii, induse, iluzorii, nerealiste.

Despre cat de distructive si putin satisfacatoare pot fi si cum toate aceastea pot veni in ajutorul unei reusite deloc fericite, incercam sa intelegem in continuare prin prisma realitatii.

In ziua de astazi, devii celebru cand ai notorietate, adica „te stie lumea”. De ce te stie? Nu conteaza, pentru tine, sa te stie si gata. Important este sa ajungi celebru, asadar notoriu si asta se atinge prin vizibilitatea sociala, prin expunerea sistematica a propriei persoane sub orice forma si in orice moment publicului. Interesant este ca traim cu totii in cultura celebritatii. Din ce in ce mai putini o evita, iar cei deja cuprinsi de aceasta devin dependenti de notorietate.

Se intampla la noi in taekwondo, in sportul romanesc si nu numai. Fie ei, distinsi conducatori sau modesti tehnicieni, arbitri, antrenori, instructori si altii au luat locul actorilor principali, sportivii. Cum si in ce fel afecteaza asta lumea sportului vedem in fiecare moment pe ecranele televizoarelor sau in paginile portalelor de stirii sau nu vorbim de expunerea personala, facebook, twiter, etc… . Totul transformat prin fictiune si trucaje veritabile intr-o lume a lor. Cu totii trebuie sa dea bine pe sticla, pe strada, in carciumile vestite unde servesc dintre cele mai distinse preparate, costume scumpe, pantofi si ceasuri de firma, bolizi cu multi cai putere si optiuni din cele mai in trend, sunt doar o parte din arogantele lumii care au luat fata adevaratelor performante despre care ar trebui sa auzim in legatura cu termenul SPORT.

Alaturi de aceasta priveliste si prezentarea cu obstinenta a unor fapte in legatura cu anumite personaje intr-un registru neadecvat (notorietatea negativa), randomizarea mesajelor de tip „te uiti si castigi”, „posteaza sa existi”, „fii eroul nostru” si altele, au condus la interpretarea distorsionata a realitatii de catre ultimele generatii de adolescenti. Cei considerati deja celebri nu cunosc drumul indarat la anonimat, pentru ca mesajele proprii si cele sociale ii manipuleaza perfect pe cei fara o gandire autocritica si astfel print-un sindrom de tip paranoid iau fata sportivilor, fie in legatura cu victoria sau infrangerea lor.

Cum la acesta varsta se adeveresc si primii muguri ai performantelor sportive si ai comunicarii, fapt ceea ce este esential in augmentarea fortei fizice si mentale de mai tarziu, ce poate fi pusa in folosul propriu si al comunitatii si nu trebuie lasat la voia intamplarii, am scris aceste randuri in mod special adresate parintilor. Cei ce vor trebui sa infrunte demonii emotiilor, trairilor si manifestarilor viitoare ale propriilor fiii si fiice.

Un om puternic si independent se construieste pe sine, isi foloseste inteligent oportunitatiile si nu profita de altii pentru a obtine anumite avantaje. Nu trebuie sa aibe suscces pentru ca este fiul(ca) lui…., sotia(ul) lui…, prietenul(na) lui…, sau se antreneaza cu Y…, trebuie sa se pregateasca, sa aibe educatie, personalitate, sa-si dezvolte bareme si criterii realiste de viata si astfel sa poata ajunge in elita oricarei profesii.

In societatea actuala din pacate, o spun cu toata onestitatea, datorita unei concurente nereale si accerbe, tineri nu se pot impune prin ceea ce stiu, ci doar prin ceea ce fac, bine sau prost. Posesia unor PC-uri si gadget-uri care mai de care, numarul orelelor de utilizare si extinderea acestora cat mai adanc in noapte, vocabularul sarac al limbii native, trivialitatea si termeni de imprumut ce „dau bine”, fumatul si bautura in exces, alimentatia si programul dezordonat si neadecvat nevoilor varstei, vestimentatia precara in fata camerei web, exhibitionismul, acceptarea si/sau incurajarea unor prietenii fictive si perverse, cumpararea pentru sine si altii sau vanzarea unor produse periculoase si interzise, in unele cazuri afecteaza ireversibil fizic si mental adolescentii, cei ce ar trebui cu concursul nostru sa obtina performante sportive, sa construiasca o lume mai buna, mai stabila. Vor reusi ei fara noi, oare?!

Innsbruck s-a dovedit a fi o nuca prea tare de spart pentru tinerii reprezentanti ai Lotului National de Taekwondo WTF ce au facut deplasarea in orasul Austriac, pentru a lua parte la Campionatul European de Taekwondo WTF destinat sportivilor sub 21 de ani.

Condusa de Presedintele Federatiei Romane de Taekwondo WTF, totodata si Secretar General Adjunct al Uniunii Europene de Taekwondo, Constantin Apostol, delegatia Romaniei i-a inclus pe Antrenorii Cluburilor Sportive Bushido Taekwondo Club si ILYO Bistrita, respectiv Raducan Catalin si Muti Marius, reprezentant oficial al Federatiei, Racolta Vlad, precum si pe sportivii Feher Zsolt, Trifan Ovidiu, Claudiu Roseanu, Mihaila Malina, Bajko Izabella, Gireada Alexandra, Peter Ana Maria si Nedelcu Teodora.

Evenimentul a strans laolalta majoritatea sportivilor de perspectiva de pe batranul continent si a oferit nenumarate surprize, o serie de sportivi favoriti fiind eliminati inca din fazele initiale ale competitiei.

Spania a avut castig de cauza, clasandu-se pe primul loc, cu un numar total de noua medalii, dintre care patru de aur, doua de argint si trei de bronz, urmata pe pozitiile 2 si 3 de catre Serbia si Turcia, cu sase respectiv patru medalii.

Intorsi acasa, sportivii Lotului National vor continua pregatirea de toamna, in urmatoarea perioada urmand a participa la mai multe evenimente internationale, in incercarea de a acumula cat mai multe puncte pentru Rankingul WTF ce asigura prezenta la Olimpiada de la Rio din 2016.