PROMOTING A HEALTHY BODY IMAGE IN SPORT (HBI)

Cu si despre sport, dar si ce reprezinta valorile unui sport.. curat.

In evolutia sportului, fie el Olimpic sau nu, au aparut o serie de probleme dealungul vremii. Unele dintre acestea devenite chiar TABU. Printre ele, se evidentiaza in mod evident, dopingul, in toate formele si metodele folosite.

Implicarea unor specialisti in comunicare, socio-psiholohie, medicina, genetica si laborator a condus incet dar eficient pe plan mondial la reglementarea fenomenului doping.

Constructia organismului de reglementare WADA si misiunea acordata acesteia printre care infiintarea de Agentii Nationale si Centre Regionale de Excelenta, precum laboratorul din Romania ce functioneaza sub administrarea ANAD a fost un mare succes in prevenirea si combaterea acestui fenomen ce, prin diversitate si intindere a ajuns sa afecteze spiritul sportiv al intrecerilor, dar in mod special, sanatatea subiectilor.

Posibilitatea dezvoltarii acestui necinstit mod de a obtine performante sau recorduri s-a putut reproduce in primul rand datorita starilor de negatie sau conspirativitate, alimentate de cultul si influenta antrenorilor sau administratorilor de a nu prejudicia imaginea sportivului in particular sau a acestuia in public.

Sportivii sunt nevoiti sa ascunda si sa conserve acest tabu din teama pentru ei sau ceilalti si in mod special de a nu denigra disciplina din care fac parte. Chiar si in aceste conditii, dupa parcurgerea unor noi etape de informare si popularizare in legatura cu pericolele la care se expun sportivii, pericole datorate reactiilor ireversibile, fenomenul ramane rezilient la eforturile concentrate ale tuturor factorilor implicati.

Sa ne gandim putin la asta si la ce inseamna cu adevarat performanta sportiva, dar mai ales care este pretul pentru performanta adevarata, cea lipsita de imoralitate.

Pentru a intelege si mai bine cele prezentate, va sugeram vizionarea unui material video dedicat, la adresa www.olympic.org/hbi