SCHIMB DE GENERATII

Campionatul National de Taekwondo WT, editia a XXIII-a dedicat tuturor categoriilor de varsta, a reprezentat un moment al schimbului de generatii, raspuns al imuabilitatii timpului.

Deunazi, mai multi tehnicieni marginali prezentau cu surle si trambite prestanta mediocra a unora sau altora dintre sportivi, prezicand pe termen scurt, chiar si mari realizari. Din pacate, timpul, a lucrat indezirabil si nefast lipsind pe acestia de bucuria chiromantiei, a planurilor celeste ce i-au inspirat in lipsa oricaror argumente stiintifice si / sau metodologice sau al unor masuratori precum anamneza, rezultatele unor aspecte esentiale privind inscrierea in biotipul specific, al baremelor tactico-tactice, al normelor fizice minimale , al unor determinari de ordin cantitativ sau calitativ conform nevoilor pe ramura de sport.

Drept urmare, cu ocazia acestei competitii, regina a calendarului national, am avut ocazia, sa vedem cum palesc mituri si se ridica zorii unor alte sperante.

Competitia a fost organizata cu concursul unor tehnicieni  straini ce au asigurat in premiera logistica pentru un astfel de eveniment sportiv national.  Acestia au fost supervizati de catre colectivul tehnic al federatiei condus de catre domnul Racolta Vlad, impreuna reusind un management exemplar. Nu au existat sincope de timp sau defectiuni ale echipamentului electronic de concurs tip PSS Gen 2 Daedo, iar sistemul de video replay a functionat in parametri optimi, oferind imagini in timp util si de o caliatate foarte buna, rezultat ce a facut ca toate solicitarile instructorilor si antrenorilor sa fie solutionate imediat.

Prin relatiile internationale de protocol si  schimburi de experienta comune, realizate prin colegiul Arbitrilor reprezentat in acest caz de catre Matei Georgeta, arbitru international, la invitatia federatiei am beneficiat la acesta competitie de participarea unor arbitri din Bulgaria. Acestia, fac parte din colectivul tehnic oficial al federatiei omoloage din tara vecina, ei find prezenti in Romania cu avizul presedintelui Slavi Binev, caruia ii transmitem salutul nostru cordial si asigurari de continuare a cooperarii noastre. Alaturi de arbitri romani condusi de catre domnul Mathe Sandor, au indeplinit un deziderat important, acela al deplinei transparente, consfiintind astfel ca, echipamentul electronic PSS Gen 2 Daedo, este un mijloc incorigibil in mana unor oameni destoinici.

Sportivii au demonstrat  inca o data precum si timpul ca zestrea genetica buna nu poate acoperi lipsa pregatirii fizice generala /specifica, totodata faptul ca avantajele oferite de biotip nu tin loc de cunostinte tehnico-tactice, iar obraznicia sau infumurarea loc de rezultate. Cu totii am observant cu ochiul liber, cum cei sedati de aburii  automultumirii au fost  cei cu cea mai slaba prestatie, chiar si mai mult cum vedetele de alta data, din pacate tineri(e) de cca 19-22 de ani , au pierdut in fata unor adolescenti  de 16 ani. Sigur, nu ar fi nimic de zis, daca in acest rezultat nu am fi zarit atat de flagrant, motivele mai sus reflectate.

Suntem recunoscatorii fata de eforturile si implicarea plenara a tuturor. Insa, atunci cand lucruri promitatoare si eforturi concentrate ale parintilor, antrenorilor, federatiei, ale statului sunt trecute doar ca simple amintiri, nu.

Astfel, avem obligatia si competenta de a interveni prin politici proprii cu rol regulator, pentru indreptarea situatiei. Amintim tuturor ca performanta sportiva este intrinsec legata de valoarea fondului celor trei componente esentiale ale comportamentului uman IQ (inteligenta cognitiva), EQ (inteligenta emotionala), SQ (inteligenta sociala). Abordarea cu superficialitate sau ignorarea acestor valori de contrast, nu vor permite niciodata relevarea potentialului individual sau maximizarea lui, dupa caz.

Cei ce au reusit sa se impuna cu ocazia participarii la Campionatul National 2018, Bucuresti – Sala Polivalenta 20-22.04.2018, se apropie mai strans decat au reusit generatiile anterioare de atributele si cerintele cantitative si calitative specifice ramurii de sport Taekwondo WT. Am urmarit cu totii impresionati, prestatii de exceptie atat la feminin cat si la masculin, actiunile au avut parametri tehnici ridicati si sau evidentiat prin atitudine si abordarea tactica. Eschivele, pararile si deplasarile folosite intr-o maniera tehnica asociata acestor actiuni ofensive succesive, au primit aplauze si ovatii din partea tuturor celor prezenti. De mentionat sunt loviturile cu pumnul ale fetelor, ce in trecut pe alocuri chiar lipseau sau executia lor lasa de dorit, la acest concurs au fost omniprezente in abordare dar si-au atins si scopul de a obtine puncte importante.

Cu ocazia participarii la Campionatul National 2018, au fost urmaritii o serie de sportivi de interes, privind modul in care au reusit sa treaca de la o categorie de varsta la alta, iar rezultatul este foarte satisfacator, in ceea cei priveste pe uni dintre ei, precum; Bajan Nicoleta, Badea Alexandru, Costea Luca, Rache Tania, Mocanu Andreea, Bura Mihai, Musteata Liana, Ion Razvan, Simon Szabolcs, Ionescu Roxana, Riti Ana, Craescu Alexandru si altii.

Observatiile sunt cu atat mai pertinente cu cat reclamam in interesul general maimutaritul unor tehnicieni la scaun, ce  nu face altceva decat sa centreze eronat atentia de la sportiv la antrenor. Nevoia unora dintre acestia de a se afla in mijlocul atentiei, de afectiune pana la urma, este tot un rezultat al unor esecuri, in cazul lor ingropate de mai mult timp. Revarsarea acestor asperitatii devorante ale vietii profane in spatial vital al acestor copiii si tineri, intineaza tot ce este valoros si frumos in sport, favorizand  o falsa interpretare a regulilor si normelor.

Precum am mai aratat in trecut, ne aflam in fata unor mari provocarii, ce transforma ineditul in cerinta, iar oportunitatea ia locul regulamentelor. Analizand acestea si alte evidente  dupa cuvintele lui Nicolae Iorga “Daca ataci replica unui prost, risti sa te trezesti cu prostul in discutie.”, arbitri au  evitat sa dea curs unui dialog pe acesta tema si  suntem convinsi ca nu au gresit.

Drept consecinta,  in conformitate cu normele de etica si prevederile regulamentului WT, au fost luate masuri si au fost sanctionati cei responsabili, find alocate in premiera (negative), cartonase GALBENE unor sportivi si instructori.

Masurile luate au fost inregistrate si  raportate la MTS, urmand ca sa fie communicate in scris celor in cauza.

Ne aratam indignarea fata de toti cei care prin conduita lor aduc un adevarat deficit de imagine miscarii sportive in general si Taekwondo WT in particular. Salutam si transmitem sincere aprecieri celor care reusesc sa aibe un bun control de sine in respect pentru ceilalti, fie ei colegi sau spectatori.

Originile  sportului se pierd in negura timpului, dar raman un adevarat izvor de valorii, ale caror valenta modelatoare este indispensabila generatiilor ce se succed.