CAMPIONATUL NATIONAL DE POOMSAE 2018

In data de 3 Iunie 2018, gazduita de frumoasa si primitoarea localitate Odorheiul Secuiesc, a fost organizata cea de a-IX-a editie a Campionatul National de Poomsae.

Suportul logistic local a fost asigurat cu sprijinul C.S. Hwarang, structura sportiva membra condusa de catre Instructorul Deak Ferencz. Astfel, toate delegatiile prezente s-au bucurat de conditii foarte bune de cazare si masa iar sala a fost pregatita corespunzator. Transmitem aprecieri pentru suportul autoritatii locale si salutul sincer pentru administratorii ce se preocupa de bunul mers  al orasului ce la tot pasul arata bine intretinut si primitor.

Competitia s-a bucurat de prezenta a peste 140 de sportivi, ce apartin unui numar de 19 de cluburi ce si-au introdus in planul lor de pregatire obiective pentru aceasta proba. Aratam, ca acest numar a crescut de la an la an si corespunde unui plan de dezvoltare elaborat de catre conducerea Departamentului de Poomsae, plan avizat in consecinta de catre Consiliul Director si aprobat de catre Adunarea Generala a federatiei. Este de mentionat impactul pozitiv pe care l-au avut Seminariile Tehnice anuale asupra cunostintelor sportivilor si implicit a dezvoltarii potentialului tehnicienilor in directia specializarii pentru aceasta proba sportiva.

Proba tehnica de Poomsae se regaseste in optiunile tinerior sportivii pentru practicarea Taekwondo-ului WT si produce un impact pozitiv asupra starii generale de pregatire fizica si da vigoare mintii in egala masura. Prin structura liniilor tehnico-tactice si sinergia miscarilor intermediare, asociata diferitelor abordari impuse de nivelul stadiilor de pregatire, putem intelege rolul reglator intermediar pe care-l joaca in cadrul disciplinei noastre sportive olimpice.

Chiar daca proba de Poomsae nu are un statut olimpic direct, se evidentieaza prin potentialul de recunoastere al performantelor la nivel regional, european si mondial.  Aceasta proba se bucura de o larga comunitate de practicanti, ceea ce putem observa prin numarul mare de participanti la campionatele regionale, europene si mondiale. Un aspect esential este acela ca, aceasta proba se desfasoara atat individual cat si in echipe (masculin /feminin /mixt, pe grupe de varsta), reusindu-se astfel emulatia muncii in echipa si consolidarea constiintei colective, pe obiective.

Tara noastra, prin programele federatiei a participat la mai multe actiuni de pregatire continua a specialistilor, cat si competitii internationale, reusind in anul 2017, in premiera, cu ocazia participarii la faza finala a cupei mondiale Ambassador’s Cup, obtinerea unei medalii de bronz prin prestatia de exceptie a sportivul Fricatel Augustin.

In perioada imediat urmatoare conform deciziei Departamentului de Poomsae, trei dintre tehnicienii de varf vor urma sa participe pentru prima oara in cadrul acestei probe la un curs de arbitraj international cu obiectivul obtinerii competentei de Arbitru International. Tehnicienii votati si aprobati pentru acesta actiune finantata din veniturile proprii ale federatiei sunt:  Tibichi Daniel, Coldea Florin ce urmeaza filiera de calificare si  Deak Ferencz in calitate de observator federal.