BALKAN TAEKWONDO CHAMPIONSHIPS 2018

Moto: Promoting friendship through tolerance and fair-play

In perioada 13-16 Septembrie 2018, Federatia Romana de Taekwondo WT a fost gazda celei de-a XX-a editii a Campionatului Balcanic de Taekwondo WT.

Sala Polivalenta din Bucuresti s-a dovedit a fi din nou o buna si primitoare incinta sportiva, iar spatiul limitrof, o adevarata incantare pentru petrecerea timpului. Au fost prezenti circa 700 de sportivi reprezentand 8 tari (Macedonia, Albania, Muntenegru, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova si Slovenia) din cele 11 tari membre ale Uniunii Balcanice de Taekwondo (BTU). Competitia s-a desfasurat pe doua probe, respectiv Poomsae (in data de 14 Septembrie) si Kyorugi (intre 15 si 16 Septembrie).

Competitia Balcanica s-a constituit intr-o minunata ocazie pentru sportivii romani dar si pentru cei din celelalte tari, de a se reintalni si a cunoaste noi sportivi. Cu totii, membrii delegatiilor, sustinatori, parinti, tehnicieni si sportivi, au practicat in multe ocazii spiritul de camaraderie, aspect materializat prin sustinerea reciproca acordata, virtute a unor evidente si aspiratii nationale. Concurenta deschisa intre delegatiile cele mai numeroase (Romania si Bulgaria), aspirante totodata la locul fruntas, a reusit sa destrame barierele orgoliilor si frustrarilor, mergand pana acolo incat, chiar marile rivalitati dintre cluburile ce formau delegatia reprezentativa, sa dispara.

In sustinere, doresc sa va impartasesc acest citat de la Jesse Owens, legendarul sportiv care a castigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de Vara din 1936 de la Berlin. Se intampla astfel: “Prieteniile nascute pe campul atletic sunt aurul real al competitiei. Cu timpul, premiile devin corodate, insa aceste prietenii nascute aici, nu vor aduna nici macar un fir de praf.” Acest comportament, dealtfel deziderat urmarit de catre conducerea BTU si realizat prin Secretarul General al acesteia, domnul Apostol Constantin, a fost atins la un nivel superior, fiind pentru prima data in istoria celor douazeci de editii cand se reuseste, fara opozitie, a se accepta intonarea imnurilor tarilor reprezentante, cu ocazia festivitatii de premiere a sportivilor. Dupa o perioada lunga de beligeranta, inca o bariera in fata aspiratiilor sportivilor si un factor de instabilitate a fost inlaturat. Odata redata demnitatea invingatorilor care au urcat pe podiumul competitiei, avem certitudinea unor inaltatoare momente sportive viitoare.

Cred ca putini pot contesta faptul ca sportul te face puternic, sanatos si ne invata sa acceptam infrangerea si sa sarbatorim victoria. Cu atat mai mult ca aceste lectii devin ulterior fundament al succesului in viata. Speram ca lectia de demnitatea si modelul de lucru folosit in Romania cu aceasta ocazie sa devina un instrument al viitorului prin care acest spatiu milenar al Balcanilor sa redevina un loc stabil si in care pacea si prosperitatea sa domneasca. Sportul este si trebuie sa ramana un panaceu universal pentru multe probleme ce apar, ca urmare a derapajelor sociale.

Competitia, in ansamblul ei, a respectat cerintele regulamentului international si nu au fost inregistrate evenimente deosebite privind siguranta sportivilor, a altor membri ai delegatiilor participante sau a spectatorilor. Au fost respectate cerintele din regulamentul de concurs, fiind folosite echipamente omologate, timpi de concurs si proceduri conforme cu cerintele la aceasta data.

Inregistrarea la competitie a fost realizata prin platforma online TKD-REG, ce apartine unei terte parti, aspect ce asigura o totala transparenta privind participarea dar si inregistrarea rezultatelor finale la nivel individual cat si pentru clasamentul general. Pentru evidenta si inregistrarea rezultatelor in timp real a fost folosit un software ToMaTo, program dedicat Taekwondo WT, sub care se desfasoara majoritatea competitiilor oficiale in spatiul balcanic.

Bunul mers al competitiei a fost asigurat prin prezenta unei companii specializate cu experienta de peste 15 ani in organizarea logistica si tehnica, specifica unor competitii de Taekwondo WT, acestia cooperand foarte bine pe intreg parcursul competitiei cu inginerul nostru, domnul Vlad Racolta. Pentru departajarea sportivilor au fost folosite echipamente electronice de ultima generatie (Daedo Gen 2). In vederea asigurarii transparentei a fost folosit in premiera un nou sistem de IVR (Instant Video Replay) a carui rezolutie si fiabilitate a contribuit la rezolvarea in timp si la obiect a cererilor din timpul competitiei, formulate de catre antrenori.

Sub directa coordonare a doamnei Arbitru International Georgeta Matei, au fost selectionati si invitati sa participe in vederea asigurarii arbitrajului, un numar de 30 de arbitri din care 10 arbitri internationali si 20 nationali. Totodata, pentru asigurarea unei bune gestiuni a intregii activitati specifice de arbitraj, Georgeta Matei a primit sprijinul Directorului Colegiului Arbitrilor, domnul Mate Sandor, ce a fost prezent si a asigurat interoperabilitatea celor patru suprafate de concurs.

Pe tot parcursul competitiei, o echipa specializata a Crucii Rosii Internationale, sectiunea Romania a asigurat prin intermediul unor specialisti, asistenta medicala, acestia fiind insotiti de un echipaj mobil cu toate dotarile necesare.

Organizatia BTU, fiind in deplin acord cu eforturile continue ale federatiei mondiale WT (World Taekwondo) si totodata alaturi de presedintele organizatiei, domnul Dr. Chungwon Choue a sustinut implementarea si respectarea cerintelor WADA (World Anti-Doping Agency) prin domnul Secretar General Constantin Apostol si au fost intreprinse eforturile necesare de a fi recoltate 4 probe doping. Au fost selectionati in mod aleator doi sportivi si doua sportive ce apartin grupei de varsta seniori. Va vom comunica mai multe imediat dupa receptia rezultatelor acestor teste.

Daca mai este ceva de adaugat, putem spune ca este pentru prima data cand la o competitie internationala din cadrul calendarului oficial, cand nu a fost necesar ca echipa ce trebuia sa asigure ordinea sa fie prezenta in sala. Acestia au monitorizat evenimentul dintr-un spatiu destinat, in incinta salii si nu a fost niciodata necesar sa intervina, toate aspectele fiind rezolvate administrativ, cooperarea membrilor delegatiilor prezente si conducatorii acestora avand un comportament exemplar.

Pentru aceasta competitie a fost desemnat in calitate de TD (Technical Delegate) domnul Ivan Banchevschi, Vice-Presedinte al BTU iar CBS (Committee Supervisory Board) a fost condus de catre domnul Kristjan Kovacic, Director Sportiv al BTU.

Clasificarea sportivilor si regulamentul general a fost realizat conform procedurii respective a invitatiei oficiale:

Extras din: Outline – Balkan Taekwondo Championships 2018

10. AWARDS

– Medals will be awarded to the first, second and thiord place occupants of each weight and age category.

– Trophies will be awarded to the first, second and third place club teams for each age category and for the overall ranking.

Competitia a fost transmisa live prin intermediul camerelor de la sprafata cat si a unei camere video dedicate. Transmisia a fost facuta in direct pe tot parcursul competitiei, fiind folosite cele doua situri (www.btutaekwondo.org si www.taekwondowtf.ro).

Organizarea si bunul mers al competitiei au fost asigurate de catre comitetul de organizare format din: Vlad Racolta, Anca Ovezea, Georgeta Matei, Gheorghe Grigorescu, sub directa coordonare a presedintelui federatiei, domnul Constantin Apostol. La eforturile acestora s-au alaturat laudabil Directorul Colegiului Centurilor Negre, Marius Muti, Directorul Colegiului Antrenorilor, Sebastian Clipea, Directorul Colegiului Arbitrilor, Sandor Mathe, familiile Ghergina, Simon si Condrea.

Le multumim tuturor celor care au facut posibila organizarea acestei competitii in bune conditii si privesc cu optimism catre viitorul acestui sport atat pe plan national cat si regional, continental si mondial.

Rezultatele competitiei pot fi descarcate si vazute pe situl oficial al Balkan Taekwondo Union (www.btutaekwondo.org).