TINERET (U21), NOI SPERANTE

Activitatea curenta a federatiei continua conform planificarii si astfel, se reuseste cu succes organizarea celei de a doua parte a Programului National de pregatire si selectie in cadrul lotului national. Aceasta sectiune a Programului a fost organizata in perioada 01-15.07.2019, in cadrul Centrului de Excelenta in Taekwondo WT Sala Polivalenta Bucuresti si destinata grupei de varsta Tineret (U21).

Cu aceasta ocazie, specialisti ai federatiei au urmarit calitatea prestatiei sportivilor prezenti, verificand si testand pe cei aflati in atentia federatiei. O evaluare exigenta s-a realizat si in ceea ce priveste sportivii ce se afla in pregatire la lotul national. Obiectivul principal al activitatii a fost acela de selectie si completare a componentei Lotului National U21, ce urmeaza sa participe la CAMPIONATUL EUROPEAN, in perioada 04-08 Septembrie 2019, in localitatea Helsinborg din Suedia.

Sportivii au raspuns pozitiv cerintelor, atingand semnificativ limitele superioare ale travaliului. In continuare, acestia au dat dovada de un interes crescut pentru asimilarea si valorizarea unor elemente tehnice noi, ce se oglindesc prin noile prioritati specifice. S-au constatat remanente ale formei anterioare de abordare sportiva a meciului, cu complexe datorate lipsei de anduranta si autocontrol al raspunsului la durere (fie rezultat al propriei actiuni fie la actiunea adversarului), pe care am urmarit sistematic sa le corijam adecvat.

Precum este cunoscuta noua, procedura de arbitraj are in impact direct asupra sportivilor, iar drept urmare rezultat a condus la schimbari radicale prind conduita acestora. Astfel, abordarea actuala implica resurse fizice suplimentare in acord cu priceperi superioare de abidextrie si flexibilitate. Totodata, raporturile dintre actiunile ofensive cu cele de contraatac au devenit prioritare, pe un timp cat mai redus al starii de pasivitate.

Urmare, a aparitiei noilor nevoi specifice, precizam ca se modifica radical schema fizica corporala (biotip ideal urmarit). Acesta necesita suprapunerea in mod obligatoriu a unei foarte bune capacitati a VO1 (capacitate de efort aerob) si VO2 (capacitate de efort anaerob), pe o stare emotionala radicalizata in directia combativitatii, aspect ce rastoarna selectia anterioara si expune radical negativ, sportivii de Taekwondo WT selectionati si pregatiti anterior, cel putin pentru etapa imediat urmatoare.

In urma analizei de spectru al IQ (inteligenta cognitiva), EQ (inteligenta emotionala), SQ (inteligenta sociala), am constatat ca o mare parte a lipsei de rezilienta la travaliul superior impus de regimul de lucru in concurs si carenta de raspuns adecvat privind tipul specific de contact (full contact), se datoreaza unor deficite de tip orientare familiala, scolara sau extracurilara si sociala (uneori conjugat, dar si in particular fiecare).

Federatia, urmareste evolutia activitatii cluburilor sportive membre si a facut o serie de recomandari privind imbunatatirea selectiei si a planului de antrenament. Totodata, prin structura Seminarului Tehnic National 2019, au fost planificate activitati pedagogice si tehnico-aplicative, a caror continut si structura isi doresc sa atinga nevoile imediate ce pot produce efecte semnificative, pentru imbunatatirea pe orizontala a parametrilor specifici.

Urmatoarea etapa de pregatire a Lotului National U21 va avea loc in baza convocatorului federal si este programata pentru perioada 15 August – 03 Septembrie 2019, data la care sportivii se vor indreptata catre Suedia, tara gazda a campionatului European pentru acesta grupa de varsta.