UN GAND BUN PENTRU FAMILIA TAEKWONDO-ULUI DIN ROMANIA

Dragi sportivi, instructori, anteriori si parinti

Sper ca gandurile mele cele mai bune, indreptate spre voi, sa va regaseasca sanatosi si in armonie cu frumoasele voastre familii.

Avand in vedere situatia neprevazuta, prin dispozitiile instituite urmare a starii de urgenta, insotite de constrangerile aferente ce au condus la intreruperea activitatii curente, implicit cea sportiva, va comunic urmatoarele:

Va rog sa urmati cu incredere planul de masuri publice si sa luati  in considerare numai informatiile oficiale transmise de autoritatile publice. Asa cum au precizat responsabil mai multi presedinti de stat, ne aflam intr-o situatie specifica unui razboi purtat pe planuri multiple si necunoscute umanitatii, in care informatia poate fi folosita ca si o arma letala (vedeti efectele psihologice ale jocului balena albastra sau altele similare).

Asadar, prin manipularea informatiei intr-un mod disimulat si diseminarea ei rapida prin mediul online poate fi o arma, ce indreptata catre cineva, poate avea prin propria contributie efecte nefaste, pentru sine sau pentru altii. In consecinta, am observant prezenta in mediul online, a unor indemnuri la desfasurarea unor “antrenamente” si alte activitati fizice sub indrumarea unor filmulete cu planuri de pregatire cel putin mediocru realizate, fiind insotite de miscari fizice teribiliste si alte bizarerii (implicit in fundalul acestora / echipamentul sau insemnele si culorile folosite trimiterii de ordin sectar, xenofoc, rasist, etc.).

Dragi sportivi, plecand de la firescul mod in care viata pulseaza in si prin voi, trebuie sa intelegeti, sa dozati si sa va canalizati energia, intr-o maniera echilibrata. Astfel, dat fiind ca in aceasta perioada este nevoie de fiecare resursa, efortul fizic consuma o cantitate mare de energie a organismului, ceea ce poate dimina capacitatea de aparare a organismului si / sau in egala masura sa va surecciteze, pana incat sa va manifestati nervos sau vulgar, va recomand:

  • Sa repartizati zilnic timp rational fiecarei activitati din programul vostru.
  • Sa respectati ciclul diurn de somn si dupa un orar potrivit.
  • Sa evaluati corect numarul de mese / zi, cantitatea, calitatea (in calorii, fibre, indice, glicemic) si deasemenea sa generati un balans intre hrana solida si cea lichida,
  • Sa faceti antrenamente zilnice, chiar de doua ori pe zi
    • Luni pana Vineri pentru sportivii juniori si seniori
    • Luni, Miercuri, Vineri pentru copii, juniori mici si cadeti
    • Sambata si Duminica repaus
  • Aceste antrenamente nu trebuie sa depaseasca impreuna circa 75 de minute / zi
  • Exercitiile trebuie sa aibe o nota de intensitate medie (pana la 160 puls / maxim in efort), incarcarea deasemenea fiind moderata, 10-12 repetari, circa 3-4 serii / tehnica sau succesiune de actiuni.
  • Este necesar sa va echipati si hidratati corespunzator, sa nu folositi materiale improvizate ce va pot rani pe voi sau pe altii.
  • Pentru efort, trebuie sa va pregatiti corespunzator.
  • Incalzire (pregatirea organismului pentru efort) este necesara a se realiza cu ocazia initierii fiecarui antrenament, la fel de atent trebuie tratata si revenirea dupa efort.
  • Renuntati la orice acte de teribilism “live” pe cine stie ce platforma digitala sau mai ales in asociere cu alte persoane in curtea / apartamentul / scara blocului si / sau vecinatatile locuintei, etc.

Instructori si antrenori, primiti consideratia mea si intelegerea fata de angajamentele voastre ce nu s-au putut materializa in rezultate concrete, datorita masurilor de siguranta impuse. De aceea, va rog sa tineti cont de ascendentul pe care-l aveti asupra sportivilor si ca orice mesaj se poate constitui intr-un raspuns din partea lor. Astfel, ca orice contact telefonic sau mesaj sa fie planificat si de natura pozitiva exclusiv (va fi viata din plin si dupa depasirea acestui moment). Planurile si / sau proiectele prezente si / sau de viitor sa fie tangibile si cu termene rezonabile, avand in vedere fiecare etapa de varsta in care se afla, fiecare sportiv. De aceea, nu faceti recomandari si nu propuneti pentru a va face interesanti si utili, exercitii sau planuri de antrenament pentru aceasta perioada, care sa iasa din stereotipul specific cunoscut sportivilor.

Parintii, este necesar sa aibe in vedere ca sub emotia pozitiva pot initia sau accepta provocarea copiilor, sa organizeze antrenamente / demonstratii ad-hoc, ceea ce nu este recomandat.

In acest context, copiii, vor dori si incerca sa fie provocati de idee, sa va arate cele mai complexe si dificile actiuni tehnico-tactice. Toate acestea vor implica sfortari superioare, iar sportivii nu mai sunt in aceeasi forma fizica de la o zi la alta.

Totodata, voi, implicit cei din proximitate, nu sunteti pregatiti, riscand prin imprevizibilitatea actiunii, sa nu va feriti la timp, ceea ce poate conduce la accidente majore si de o parte si de alta. In speranta ca am venit in intampinarea dumneavoastra cu unele sfaturi de interes general, va multumesc pentru intelegere.

Cu drag, pentru voi toti,
Constantin Apostol
Presedinte
Federatia Romana de Taekwondo WT