SOFIA EUROPEAN QUALIFICATION TOURNAMENT for Tokyo 2020

Acest concurs a fost pentru delegația noastră o incursiune de la extaz la agonie și înapoi. Sportiva MUSTEAȚĂ LIANA, a obținut după trei victorii nete și o înfrângere motivată de o accidentare, medalia de BRONZ (Locul 3), categoria -49 kg.

Astfel, victoria obținută de sportiva noastră în meciul de baraj pentru medalia de bronz, disputat in fața titratei adversare Ela Aydin din Olanda, s-a încheiat cu scorul de 11-0, ceea ce dovedește fără echivoc că ne-am pregătit bine pentru a ne juca această șansă de calificare.

Din nefericire chiar dacă in urmă cu cca 30 de zile, eram ca și calificați în baza câștigării medaliei de ARGINT, cu ocazia participării la Campionatul European de Seniori, tragerea la sorți din calificări ne-a fost defavorabilă. Împotriva ambiției și dârzeniei tinerei Liana și a planului de pregătire elaborat minuțios de către antrenorul coordonator Constantin Apostol și secundul său Muti Marius, ce au condus-o pe sportiva noastră Liana până în pozitia de favorită a categoriei de greutate -49, soarta a facut ca cele doua mai bune sportive să se reîntâlnească în semifinale, reeditând finala de la europene în cadrul acestei competiții de calificare.

O accidentare a piciorului drept folosit cu preponderență de sportiva noastră, survenită încă din primul meci cu sportiva din Azerbaidjan, (hiperextensie mecanică), din care a rezultat o gravă entorsă articulară a falangei proximale cu osul metatarsian, ce au implicat și deplasarea osului cuneiform, a redus din viteza de deplasare și a diminuat forța la impact a loviturilor executate de sportiva noastră, iar în repetate rânduri durerea a fost atât de mare, încât a oferit posibilitatea adversarei să poată evita sau para acțiunile Lianei, dar și mai mult a diminuat reacția în defensivă ceea ce a condus la pierderea unor valoroase puncte.

Conform regulamentului pentru acest concurs au fost doar două bilete pentru J.O. TOKYO 2020 și astfel, calificați doar primii doi sportivi pentru fiecare categorie de greutate. Ceilalți doi sportivi ce întregesc cota de 4 sportivi/categoria de greutate, sunt calificați prin tabloul de RANKING (puncte obținute în circuitul de competiții clasa G1,G2,G4, Grand Prix și Grand Slam), la care din păcate nu am avut acces datorită lipsei de finanțare publică a participării și astfel România a fost privată de peste 50% potențiale șanse de calificare, la această disciplină sportivă olimpică, aspect ce sperăm să fie îndreptat pentru următorul ciclu olimpic care va debuta în următorul an, urmare a decalajului produs de efectele pandemiei, prin amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020.

Chiar dacă foarte mici șansele de calificare ale Lianei rămân deschise pentru urmatoarele două săptămâni, acestea find asigurate prin victoria din meciul pentru medalia de bronz, iar orice schimbare în Rankingul mondial prin confirmarea obligatorie a cotei de participare pe națiuni sau tragerea la sorți a unui wildcard, poate determina federația mondială WT, să trimită o invitație pentru ocupantul locului 3.

De precizat, rezultatul obținut MEDALIA DE BRONZ, este unul istoric în competițiile de calificare la Jocurile Olimpice și circumscrie eforturilor și competenței de care au dat dovadă sportiva și echipa tehnică.

Am fost cea mai tânără echipă participantă la această ediție de calificare, media de vârstă a participanțiilor a fost 25 de ani, iar a sportivilor noștri de doar 18 ani, aspect strategic luat în considerare de conducerea federației ce ne plasează între delegațiile cu șanse mari pentru următoarea ediție a J.O. PARIS 2024, când evident se așteaptă și un schimb de generații.

Mulțumim tuturor celor care ne-au srijinit în acestă campanie de calificare, respectiv Covaliu Mihai președinte, George Boroi secretar general Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Eduard Novak ministru Ministerul Tineretului și Sportului, membrilor Comisie Tehnice COSR, Consiliului Director al F.R.Tkd WT și in mod special seniorului nostru GRIGORESCU GHEORGHE secretar general, deasemenea sportivilor veterani și celor de la lotul național ce și-au  susținut colegi prin efortul lor pe parcursul întregului program de selecție și pregătire. Totodată, salutăm cu recunoștință pe toți susținători acestei discipline sportive olimpice.

În Federația Română de Taekwondo WT, suntem unul pentru toți și toți pentru unul, în noi speranța moare ultima.

HAI ROMÂNIA!