CAMPIONATELE NATIONALE DE JUNIORI SI SENIORI LA TAEKWONDO WTF DE LA BOTOSANI

 „Moldova nu este a mea, nu este a noastra, ci a urmasilor urmasilor nostri.”

-Stefan Cel Mare, Voievod (1433 – 1504)

Slefuite si dovedite cuvinte, a folosit Domnul Moldovei, Stefan Cel Mare si ramase au fost acestea in periplul anilor ce i-au urmat. Izbandele razboinice sunt in egala masura comparabile cu realizarile Voievodului Nostru iar spre maretia acestora au fost ridicate in semn de nemasurata credinta, 40 de lacase crestine, unele dintre ele pastrandu-se si astazi.

Competitia Botosani Open, aflata la prima editie, cat si Campionatele Nationale de Juniori si Seniori, ambele aflate la cea dea XV-a editie, s-au alaturat periplului de evenimente organizate in cinstea zilelor orasului Botosani. Participarea unui numar de 650 de sportivi reprezentanti a 34 de cluburi afiliate Federatiei Romane de Taekwondo WTF din 25 de orase de pe intreg teritoriul national, a dat o nota de culoare acestei sarbatori, cele doua evenimente desfasurandu-se sub semnul continuitatii neamului si intr-o atmosfera de disciplina ce caracterizeaza statutul olimpic.

Intr-o emulatie fireasca, copii, cadetii, juniorii si seniorii au redat gloria vremurilor ce fara de tagada, cand, constituiti intr-o pavaza in fata navalirilor ce nu au contenit sute de ani, am reusit sa aparam si sa pastram valorile fundamentale ale crestinatatii. Intalnirea celor prezenti cu simbolurile ramase peste timp ce strajuiesc colinele si impodobesc rascrucile au starnit, spre placuta noastra surprindere, interesul tinerilor copii, spre istoria locurilor si a celor care au trait pe aceste meleaguri.

Cum obiectivele noastre de armonizare a functiilor sportive cu cele formativ-educative au ramas o prioritate, credem ca acest eveniment sportiv si-a atins pe deplin obiectivul, reusind pentru cele trei zile de concurs, sa indeplineasca visul unui alt mare Voievod, Mihai Viteazul (1558 – 1601) de uniune a tuturor romanilor, fara a tine cont de interese desarte ce contribuiau la intretinerea unor imparteli urzite in cancelariile celor ce se imbogateau desemnand administratori dupa bunul plac.

Cum istoria ne confirma, continuitatea si unitatea sunt ingredientele necesare pentru obtinerea performantelor in toate domeniile cunoscute, iar Botosaniul este una dintre cetatile romanesti ce a dat natiunii o suita constanta de ctitori ai neamului, carora suntem onorati sa le reamintim numele pentru ca „numai cei ce isi cunosc istoria, isi pot anticipa viitorul”: George Enescu, muzician (1881 – 1955), Dimitrie Negreanu, fizician (1858 – 1908), Gheorghe Avramescu, general de armata (1884 – 1945), Mihai Eminescu, poet (1850 – 1889), Octav Onicescu, matematician (1892 – 1983), Stefan Luchian, pictor (1868 – 1916), Grigore Antipa, biolog (1867 – 1944), Nicolae Iorga, diplomat (1871 – 1940).

Incheiem nota noastra de preambul reconfirmand marturiile istorice, intarite de prezentul manifestat in aceste zile de tinerii participanti, fii si fiice ai dacilor liberi, urmasi ai tracilor, ce au populat si aparat strana Romaniei Mari, mostenita de la invatatii Palesgi, civilizatie primordiala a continentului european.

Elementul de noutate a concursului Botosani Open, a fost dat de prezenta unor cluburi de specialitate nou create ce au ridicat mari probleme unor cluburi cu renume in lupta pentru podium. Este de apreciat in mod special, prestatia clubului Somesul 2010 Apahida ce a reusit printr-o prestatie buna, sa obtina un numar mare de medalii si in consecinta locul al treilea la clasamentul general pe echipe. Interesul manifestat al numarului mare de tineri participanti la aceasta prima editie a determinat constituirea unui mecanism administrativ-financiar si material, fapt ce a pus la mare incercare organizatorii, Federatia Romana de Taekwondo WTF si Real Taekwondo Club Botosani.

Competitia Nationala pentru Juniori si Seniori s-a desfasurat in parametri sportivi conform asteptarilor Colegiilor de specialitate din cadrul federatiei, respectiv cresterea numarului de sportivi participanti cat si o calitate ridicata din punct de vedere a pregatirii tehnice si fizice. Este necesar de mentionat evolutia deosebita a unor sportivi foarte tineri ce pot concura si la categoria de varsta Juniori si la cea de Seniori (16-17 ani) generatie ce dovedeste potentialul actual existent privind constituirea loturilor viitoare si perspectiva obtinerii unor noi performante.

In virtutea participarii imediat urmatoare (1-7 mai) la Competitia Europeana de Seniori, Manchester 2012, sportivii componenti ai lotului national au reconfirmat o forma sportiva ce se inscrie in cerintele standardului european de specialitate, dandu-ne mari sperante in vederea obtinerii unor rezultate notabile conform obiectivului propus. Sportivii ce ne vor reprezenta la Campionatul European sunt Vina Marius Daniel (-63Kg), Amzoiu Robert Viorel (-68Kg) si Mihaila Malina (-53Kg), alaturi de ei, fiind prezenti Antr. Coordonator, Constantin Apostol si Antr. Clipea Sebastian.

Daca din perspectiva sportiva ne inscriem intr-o curba ascendenta predefinita prin masurile anterioare, nu inregistram aceiasi parametri, in ceea ce priveste disciplina unor antrenori si chiar a unor sportivi ce le urmeaza exemplul. Sunt de notorietate deja, instructiunile antrenorului Laurentiu Palanga, date sportivului Marin Cristian („vezi ca il doare spatele, sa-i dai tare acolo”), instructiuni ce nu se inscriu in nici-un fel in standardul ocupational pentru profesia de antrenor si mai mult, nu onoreaza obligatiile normelor de fair-play cat si morala crestina ce ar trebui sa guverneze in orice situatie, actiunile noastre, ale tuturor.

Lipsa mobilitatii in actiunile instructorilor si antrenorilor data de indarjirea cu care se opun lucrului in echipa si a anticiparii privind situatiile ce pot aparea in cadrul programului de desfasurare a unei competitii, au dus la sincope de timp (lipsa echipamentului, lipsa unui alt instructor sau antrenor, lipsa spray-ului sau a apei si prosopului, prezenta la scaun in echipament neadecvat, lipsa desemnarii unei persoane atunci cand lipseste din sala, care sa-l informeze cu privire la anumite aspecte din cadrul competitiei, etc.). Recomandam inca o data ca instructorii, antrenorii si presedintii de club sa aplice normele si cerintele prelucrate in cadrul cursurilor de perfectionare continua si/sau a deciziilor Adunarii Generale a federatiei, privind siguranta sportivilor cat si luarea masurilor de a nu intarzia sau dauna programului competitiilor la care participa.

Multumim Domnului Primar Catalin Mugurel Flutur pentru intreaga sustinere acordata in vederea organizarii si desfasurarii suitei de competitii in conditii foarte bune. Este de apreciat in mod special prezenta Domniei Sale, la activitatile noastre si intelegerea cu care a tratat aspecte ce au contat foarte mult pentru imaginea orasului in relatia cu cluburile invitate.

Multumim totodata Domnului Director al Salii Polivalente „Elisabeta Lipa” Turcanu Eugen Cristian pentru oportunitatea de a organiza aceasta suita de competitii in conditii foarte bune de desfasurare a acestor activitati sportive.

Transmitem sincere aprecieri colegului nostru Nicolae Pasniciuc si colaboratorului sau Paul Matei cat si intregii sale echipe ce s-au achitat intr-un mod exemplar de sarcinile ce si le-au asumat intr-un mod voluntar. Clubul Real Taekwondo Botosani, prin intreaga sa structura de organizare a dovedit a fi demni de renumele pe care il are Cetatea Botosanilor si ctitorii mai sus mentionati.

Transmitem tuturor celor care au facut posibila organizarea acestui eveniment, multumiri si aprecieri pe masura faptelor lor asigurandu-i de intreaga noastra colaborare pe viitor.

„Ai castigat, continua, ai pierdut, continua” sa fie Motto-ul activitatilor viitoare ce speram sa ii guverneze pe toti cei ce au participat si vor participa la activitatile noastre.

Cu drag,

Federatia Romana de Taekwondo WTF