CAMPIONATUL EUROPEAN DE TAEKWONDO WTF SENIORI DE LA MANCHESTER

Conditiile in care  s-au desfasurat unele activitati nu au fost tocmai potrivite pentru o competitie de asemenea anvergura. Ceea ce ne face in mod special pe noi ca si pe alti participanti sa reflectam este calitatea arbitrajului. Astfel daca prestatia celor doi sportivi Mihaila Malina -53 Kg si Amzoiu Robert -68 Kg, nu sa ridicat la nivelul asteptat datorita unor aspecte personale (pregatirea pentru Bacalaureat) la care adaugam cele doua inundatii succesive (perioada 20 Februarie – 30 Martie) a Centrului National Taekwondo WTF pentru pregatire din incinta Salii Polivalente din Bucuresti, situatii ce au facut ca pregatirea sportivilor sa aibe de suferit major (mici deficiente tehnico-tematice specifice ce nu au putut fi indreptate, insa acestea au contat major in economia situatiilor pe suprafata de lupta).

In cazul sportivului Vana Marius -63 Kg ce a reusit o prestatie foarte buna cu unul dintre cei mai titrati sportivi ai concursului european putem vorbi despre influentarea negativa a rezultatului final datorata unei prestatii submediocre a arbitrului de centru (ce a inteles gresit cererea antrenorului Clipea Sebastian privind procedura de Video Replay si astfel situatia contestata a fost judecata dintr-o alta perspectiva defavorabila noua „se solicitase adaugarea unui punct aditional pentru o lovitura din intoarcere”) si a judecatorului (recorderul nu a inregistrat un Kyon-go ce ar fi dus la castigarea unui punct pentru sportivul nostru). Astfel cu cu doua puncte avans sau macar unul nu am fi ajuns la situatia de a lupta in  a patra repriza pentru „punctul de aur”.

Datorita factorului psihologic (stresul de concurs ce a nu a putut fi simulat din pricina lipsei unui spatiu de pregatire adecvat) si a conditiilor de presiune emotionala (vezi greselile arbitrilor) ce au  aparut in timpul primelor trei reprize, sportivul nostru nu s-a mai putut monta pentru o executie precisa si astfel pe atacul sau adversarul a reusit o replica ce i-a adus victoria. Chiar daca am procedat la formularea unei Contestatii oficiale platind suma de 200 Lire (pounds) nu am putut schimba rezultatul, insa a fost luata masura sanctionarii arbitrului pentru neinregistrarea penalizarii Kyon-go.

Cum „speranta moare ultima” urmare a demersului nostru speram intr-o imbunatatire a calitatii prestatiei arbitrilor convocatii la competitiile internationale. Totodata apreciem seriozitatea cu care sunt tratate asemenea aspecte la nivelul organizatiei continentale ETU, stare pe care am preluat-o si noi in ultimi ani,  arbitrii nostri find din ce in ce mai performanti.

Gustul amar al infrangerii de la acest concurs nu cred ca va putea infrange aspiratile noastre si dorinta sportivilor nostri de a castiga. Apreciem ca impotriva indolentei cu care este administrat patrimoniul public uneori de catre activisti ai unor partide politice, vom gasi solutiile de a reconstrui ce a fost distrus prin indiferenta si incompetenta si astfel sa redam utilitatea Centrului National  Taekwondo WTF pentru gloria sportului romanesc.