ZIUA NATIONALA

Dupa doua secole de existenta milenara si pastrarea cu sfintenie a simbolurilor si valorilor nationale, pe aceleasi locuri pe care Tiberius Maximus, comandantul cohortei romane ce a hartuit si urmarit pe Regele Dacilor Decebal, pe strana actualei localitati Zlatna, unde acest general inmana marelui Imparat Traian, mana si capul acestuia, desprinse cu cruzime de din trupul maritului rege ce nu voise a lasa o victorie nemeritata in mana romanilor si printr-un gest de curaj si virtute militara, s-a sinucis cu propria-i arma, s-au intamplat urmatoarele ca preambul al Zilei Nationale 1 Decembrie 2013.

Daca asa au stat lucrurile atunci, astazi, barbati si femei de seama, romani veniti de pretutindeni, au dat viata acestui important episod din epopeea confruntarilor Daco-Romane prin amplasarea unui bust din bronz ce il reprezinta fidel si inaltator pe Regele DECEBAL in piata centrala a localitatii Zlatna.

Reprezentarea artistica a chipului evoca taria de caracter si cutezanta cu care acesta se prezenta in fata oricaror situatii impuse de vremurile sale iar totodata, tinuta demna, o caracteristica a unui conducator Dac.

Soclul de piatra pe care a fost montat acest bust, este o alegere ce doreste sa reaseze pe un postament trainic o parte din istoria neamului Romanesc si sa-i daruiasca forta si rezistenta milenara viitoare “dat fiind ca un popor fara istorie, este un popor fara prezent, ce risca sa se piarda in negura timpurilor”.

Un sobor de preoti au predicat, invocand intreaga bunavointa a cerurilor, daruind acestui inaltator moment, binecuvantarea cuvenita acestui gest patrunzator de recunostinta.

Intreaga activitate desfasurata cu ocazia dezvelirii bustului si realizarea acestuia, au putut fi posibile si cu sprijinul Federatiei Romane de Taekwondo WTF, reprezentata de catre Secretarul General, Grigorescu Gheorghe.

Federatia Romana de Taekwondo WTF, prin relatiile stranse cu o serie de organizatii guvernamentale si non-guvernamentale a reusit pana in present si incearca in continuare sa se achite de rolul sau activ privind latura formativ-educativa a tinerilor in spiritual pastrarii neintinate a graiului, portului, imnului, steagului si a tot ceea ce este valoros si important din perspectiva trecutului, a prezentului, cu incredere ca aceste bunuri ale patrimoniului national vor fi regasite de tinerele generatii in viitor.