PROFILUL UNUI CAMPION!

Profilul unui tanar campion de Taekwondo WTF

Sportiv al sectiei de Taekwondo WTF din cadrul CSA Steaua Bucuresti, Feher Jozsef Zsolt se afla in fata celei mai mari provocari si in acelasi timp performante din istoria Taekwondo-ului romanesc. Sansa obtinerii unei medalii la Editia a II-a a Jocurilor Olimpice de Tineret ce se desfasoara anul acesta la Nanjing in China.

Zsolt, la doar 17 ani, 5 luni si 20 de zile, are sansa sa schimbe fata unui sport pentru o tara intreaga si totodata sa aduca prestigiu acesteia, lucru care, pentru multi sportivi, tehnicieni, politicieni, sau lideri, reprezinta si va ramane, doar un vis, asadar sa luam in calcul, cativa pasi, care l-au calauzit catre ceea ce speram sa devina o stea, pe cerul atat de bogat, ce reprezinta istoria sportului romanesc.

In marele plan al sportului, multe persoane fac discutii cu privire la sansa sau intamplarea de care a avut parte tanarul sportiv atunci cand acesta a reusit sa se califice la Jocurile Olimpice de Tineret. Cum “nimic nu este intamplator, ci doar consecinte al actiunilor sau imobilitatii noastre” si sportivul Feher Zsolt reuseste sa ajunga la Olimpiada, invingand in competitia de calificare adversari mult mai experimentati si.. sa precizam, la o categorie superioara de greutate. Zsolt, atinge obiectivul calificarii ca urmare a nenumaratelor ore petrecute in sala de antrenament, a pasiunii pentru acest sport Olimpic, in pofida tuturor provocarilor varstei si a privatiunilor impuse de categoria de greutate dar si a consecventei in urmarea pasilor catre performanta, impusi prin disciplina si metodica adecvata cerintei de etapa de catre antrenorul sau Maestrul International – 7 Dan, Constantin Apostol.

Un campion, se lupta pentru mult mai mult decat o bucata de metal pretios, pentru mult mai mult decat o cupa sau o foaie cu numele sau pe ea, un campion adevarat, se lupta pentru a inspira, pentru a-i aduce mai aproape pe toti cei care il sustin, pentru a promova adevaratele valori ce stau la baza sportului si a competitiei intre sportivi.

Un campion adevarat, ne face sa fim mandri si in acelasi timp umili, sa respectam totodata rezultatele stralucitoare, dar si munca titanica din spatele „cortinelor”.

Incepe sa practice Taekwondo in anul 2005, la Clubul Sportiv Lacul Ursu, Sovata, sub indrumarea domnului Antrenor Mate Miklos si izbuteste sa castige primul titlu la Campionatul National de Copii, la categoria Copii 1, in anul 2007.

Un an mai tarziu, trecand la categoria Cadeti, reuseste aceeasi performanta, stabilind pentru prima data premizele unei cariere de succes in acest sport. Acesta repeta sirul surprinzator de rezultate, adjudecandu-si titluri la Campionatele Nationale in 2009 si 2010 si trecandu-si in cont, o medalie de aur la prestigiosul turneu international, Belgrade Trophy.

Odata cu trecerea la categoria de varsta Juniori in anul 2011, performantele ii sunt rasplatite, acesta fiind selectat la Lotul National de Juniori, nu inainte insa de a-si trece in cont aurul la Campionatul National de Cadeti si Argintul la Juniori, transferandu-se totodata la Clubul Sportiv al Armatei, Steaua Bucuresti, unde, cu indrumarea Antr. Coordonator al Lotului National, Constantin Apostol, avea sa treaca la un cu totul alt nivel de pregatire. Trecerea la noua categorie de varsta pare sa fie de bun augur, acesta facand pasul catre performanta internationala prin reusite de exceptie, printre care medalii de bronz la Balcaniada din Serbia si la Croatia Open, dar si argintul la Galeb Trophy, toate, competitii cotate G1 in calendarul international WTF / ETU.

Anul 2012 consemneaza momentul de maturizare al tanarului sportiv. Acesta, pe langa bronzul obtinut la Slovenia Open si argintul de la Balcaniada din Bosnia Herzegovina, obtine si o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Juniori de la Sharm-El Sheikh, dupa un parcurs senzational, oprit cu greu, doar de catre cel ce avea sa si castige categoria -73Kg, Coreeanul Jong-Hun Won.

Respectand oarecum statutul unui sportiv mult mai matur decat il recomanda varsta, Zsolt incepe anul 2013 cucerind primul sau titlu la categoria Seniori, chiar in cadrul Campionatului National si completeaza palmaresul stagiului de pregatire cu inca o medalie de bronz la Turneul Balcanic si cu argint in cadrul competitiei Slovenia Open.

In 2014, reconfirma forma excelenta prin calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret, de la Nanjing, isi adjudeca din nou titlul national la categoria Seniori si face un parcurs bun prin competitiile de verificare inaintea Olimpiadei, obtinand bronzul in cadrul turneului Turcia Open si argint la alte doua competitii clasificate G1, Slovenia Open si Moldova Open.

In definitiv, aceasta descriere a parcursului unui tanar ce a reprezentat si reprezinta Romania la cel mai inalt nivel, este mai degraba o introducere. Despre primii pasi facuti din lunga calatorie in care a pornit si prima pagina din profilul sau sportiv, din profilul unui campion.

Sa auzim numai de bine despre fiii si fiicele neamului romanesc.

Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu.

Cu drag.

FEDERATIA ROMANA DE TAEKWONDO WTF