STAGIUL NATIONAL TEHNIC, EDITIA 2014

SEMINARUL NATIONAL TEHNIC 2014 – Eforie Nord

“Eu, noi, nu am obtinut puncte in urma a peste zeci de mii de lovituri.

Am pierdut zeci de meciuri si nu toate din vina noastra.

Am castigat si mai multe si asta nu pentru noi.

Echipele noastre au pierdut in continuare si au castigat bazandu-se pe noi.

Am initiat si pregatit mii de tineri, nu toti au ajuns campioni, dar toti au devenit oameni.

Eu, tehnicienii si sportivii membri ai Federatiei Romane de TAEKWONDO WTF credem ca toate aceastea definesc performanta”.

Cu drag.

Maestrul International

  1. Apostol 7 DAN

Sub soarele primitor al litoralului romanesc, in statiunea Eforie Nord, in perioada 01 – 10 August, Federatia Romana de Taekwondo WTF a organizat a XI a editie a Stagiul National Tehnic.

In ton cu valul de noutati din Taekwondo-ul international, Federatia Romana de Taekwondo WTF a lansat o provocare tuturor cluburilor afiliate, de a participa cu mic cu mare la un eveniment tehnico-metodic ce are ca obiect impementarea modificarilor de arbitraj, metode noi de antrenament cat si noile abordari tehnico-tactice din cadrul competitiilor internationale.

Seminarul a fost si un bun moment de colaborarea intre membrii federatiei, ce au reusit prin schimb de experienta sa emuleze, in acord cu reusitele individuale ale sportivilor.

Cei peste 170 de participanti de la 25 de cluburi, printre care un numar foarte ridicat de candidati la statutul de tehnician au avut ocazia sa vada la lucru Lotul National de Taekwondo WTF condus de Antr. Coordonator Apostol Constantin, cel mai titrat atrenor roman al momentului si totodata pe tanara speranta a acestui sport, Feher Zsolt (17 ani), sportiv calificat la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing din acest an, insotit de acelasi antrenor, dar si sa participe la activitati diversificate si.. poate, cele mai interactive si moderne cursuri sustinute in istoria recenta a stagiilor nationale.

De laudat este un alt aspect care a transformat evenimentul intr-un adevarat simbol al acestui Sport Olimpic, faptul ca toti participantii au venit pregatiti nu doar din punct de vedere teoretic si practic, ci si cu toate materialele necesare desfasurarii activitatilor, veste, palete, protectii, dar mai ales dobokuri.

Ne bucuram cu siguranta de intensitatea cu care au sustinut examenele cei veniti pentru refresh, avansare, examen de kup sau DAN, de pregatirea anticipativa si cunostintele insusite, regasind printre examinati si sportivi cu varste foarte fragede care au dat dovada nu doar de abilitati fizice iesite din comun ci si de abilitati cerebrale atat de importante in constructia oricarui sportiv de performanta.

Tema cheie a seminarului din aceasta perspectiva cognitiv-educativa a fost poezia. De ce? ar intreba unii.. Pentru ca sportul trebuie sa ramana un portal deschis catre lumina înv???turilor si un stimul permanent in calatoria cunoasterii pe sine si a auto-depasirii. Cum altfel, decat prin poezie se vor deprinde generatiile de astazi si de maine cu cantul sau limba ce o vorbim. Cum altfel se vor sti faptele eroilor nostri sau cum vor afla ei de jertfa martirilor din neamul lor. Cum altfel vor da roade lastarele noastre fara sensibilitatea, sublimul si metafora sau fantasticul poeziei. Cum altfel vor primi ei cunoasterea armelor martiale daca nu vor boci la auzul corzilor de chitara ale lui Tudor Gheorghe sau Seicaru, la sipotul de sunet al taragotului lui Farcasu, sau nu vor rosi ei la poezia lui Eminescu sau Paunescu. Daca drept nu vor sta la sunet de chemare in numele ei si pentru ea sa se jertfeasca.

Prin programul de dezvoltare / promovare sustinut anual de Federatia Romana de Taekwondo, s-au facut in permanenta noi legitimari si au fost obtinute performante, am reusit sa ducem la un cu totul alt nivel segmentul dedicat transparentei privind transmiterea in folosinta a materialelor de antrenament si competitie catre cluburile prezente la stagiu. Pe langa numarul record de materiale oferite cluburilor dar si calitatea acestora, putem nota si echipamentele oferite tuturor cursantilor, in culorile nationale ale romaniei, actiune ce s-a dorit a reitera dezideratul Federatiei Romane de Taekwondo WTF de a reprezenta Romania pana la cel mai inalt nivel si de a obtine victoria.

Nu putem decat sa ne bucuram de majoritatea aspectelor care s-au dovedit a fi pozitive, de la prezenta la performanta, de la sport la spirit, toate partile care impreuna au dus la un eveniment reusit. Credem cu tarie ca, desi Taekwondo pe plan international trece printr-un moment de transformare de la traditionalism catre sportul de elita, de mare performanta, tehnicienii si sportivii prezenti la Stagiul National Tehnic vor tine pasul si vor fi pregatiti pentru tot ce ne va oferi viitorul apropiat.

Federatia Romana de Taekwondo WTF