O competitie de interes pentru tranzitarea sportivilor catre o varsta in care responsabilitatile cresc, iar raspunsul la anumiti stimuli externi trebuie imbunatatit.
Contrariu acestor prioritati de ordin cognitiv, sportivii prezenti la Campionatul European U21 Varsovia 2018, desfasurat in perioada 08-11 Noiembrie, nu au reusit alinierea la nevoile de ritm si atitudine impuse de schimbarile majore ale regulamentului de concurs, din acest an.
Este de notat cresterea aportului de curaj, darzenie si sacrificiu in constructia strategiei individuale, ceea ce a lipsit unora dintre tinerilor nostri sportivi. Drept consecinta au fost propuse masuri.
In pofida eforturilor administrative si a constructiei programului de pregatire si competitie ale federatiei pentru acest an, lipsa interesului MTS si COSR pentru acesta grupa de varsta, lasa anumite aspecte esentiale ale acestei etape de viata sportiva, complet neacoperite.
Trebuie amintita starea precara a infrastructurii stiintifice si medicale, manifestata prin lipsa medicilor sportivi, lipsa unor mijloace si a specialistilor in morfologie functionala sportiva, a psihologilor de specialitate, aspecte abordate de conducerea federatiei in mai multe randuri cu ocazia sedintelor publice ale acestor organisme, dar si in cadrul direct institutional cu ordonatorii principali de credit, respectiv ministrii MTS si presedintii COSR. Este de adaugat faptul ca, avand in vedere tendintele internationale ale calendarului anual, prin care se impune participarea la un numar mare de competitii cu obiectiv, lipsa unor spatii destinate refacerii si recuperarii si a specialistilor in astfel de proceduri medicale face ca oboseala fizica cronica si instalarea unor starii emotionale deficitare, aspecte caracteristice de travaliul prelungit specific disciplinelor sportive cu caracterizate prin tipul de efortu anaerob-alactacid, sa devina un factor limitativ ce nu va permite evolutia favorabila a sportului romanesc si in consecinta ne va tine departe de marile performante.
Aratam ca in acest an, programul anual a fost realizat cu sprijinul unor consultanti consacrati pe plan mondial, acestia fiind specializati in proba de kyorugi, precum Kristjan Kovacic si Georg Straif, acestia participand la Stagiul Tehnic National 2017 precum si la alte activități tematice alaturi de sportivii nostri, ocazii cu care au fost colectate date si facute masuratori. Concluziile lor si ale specialistilor nostri se intalnesc pe majoritatea considerentelor mai sus mentionate si vor fi prezentate cu ocazia A.G., impreuna cu un set de masuri cu efect imediat, data fiind celeritatea cu care trebuiesc implementate fata de obiectivul campionat mondial seniori, actiune ce urmeaza se se desfasoare in luna Aprilie 2019, in localitatea Manchester, Anglia.
Randurile de mai sus releva si sublinieaza nevoi de actualitate pentru toate disciplinele sportive, dar cel mai trist este ca oglindesc starea actuala a unei natiuni ce candva a contat in arena internationala sportiva. In concluzie, toate aceste aspecte au un puternic impact negativ (multi tineri sportivi aleg drumul pribegiei in cautarea de conditii mai bune de practicare sportiva si de viata) si sunt demotivante pentru acestia si pentru tehnicieni, ce in majoritatea cazurilor vorbesc cel putin o limba straina si astfel intra in contact cu realitatiile din alte tari si implicit cu noutatile din domeniu.
Participarea la aceasta competitie cu un efectiv de 9 sportivi si 3 tehnicieni, cat si pregatirea sportivilor in aceasta etapa a fost realizata din veniturile proprii ale federatiei (respectiv din realizariile economice ocazionate de organizarea competitiei Dracula Open 2018).
Acestea si multe altele un pofida obligatiilor MTS de a finanta activitatea de performanta reprezentativa si prioritara precum pregatirea si participarea la campionate mondiale si europene, cupe mondiale si continentale. Urmeaza ca si participarea sportivilor cadeti la Campionatul European din perioada 01-02 Decembrie 2018 sa fie asigurata din venituri proprii si co-participare cluburi.
Toate acestea confirma starea de segregare a comunitatii sportive dupa criterii mult vehiculate precum marea imbecilitate “incurajam si finantam sporturile cu traditie” ?! Asta, cum intre timp nu ar fi fost inventat calculatorul, telefonul celular sau masina electrica, alte inovati…, iar noi trebuie sa umblam cu caruta, sa folosim abacul, si sa comunicam cu biciumul.
Mai este una care trebuie spusa precum ca, de doua cicluri olimpice ne este comunicat verbal “pentru o finantare crescuta trebuie sa aveti rezultate la Jocurile Olimpice” ?! Pai, noi am avea, caci noi vezi locul 5 la Jocurile Olimpice de Tineret, sau locurile 5 si 7 la calificarile ptr Jocurile Olimpice de la Londra unde s-au calificat primii 4 sportivi pe categoria de greutate, etc, insa saltul catre medalie/calificare nu poate fi doar contributia unui sportiv si a antrenorului sau. Mai cumplit, suntem convocati la diverse sedinte a carui ordine de zi are un singur punct “prezentarea sanselor de calificare la urmatoarea editie a Jocurilor Olimpice” ?! In logica simpla ne punem problema, cum sa existe sanse? Cand participarile majore ce pot aduce puncte si/sau expertiza de concurs, necesara unui astfel de obiectiv se fac din mijloace proprii ale federatiei si a parintilor, sume ce ar trebui centrate pe selectie si pregatirea copiilor si juniorilor mici, astfel ca sansele participarii si obtinerii unor performante majore cu ocazia urmatoarele editii ale Jocurilor Olimpice sa fie o certitudine.