CAMPIONATUL EUROPEAN PE ECHIPE 2019

Grecia, leagan al prestigioasei forme de emancipare a persoanelor si reprezentare a natiunilor cunoscute sub denumirea de Jocurile Olimpice, a fost si ramane un loc in care traditia continua.

Prin contributia si efortul continuu al unor reprezentanti de seama ai comunitatii elene, respectiv a presedintelui federatiei continentale Sakis Pragalos, la care se adauga si participarea alaturi de acesta din ultimul deceniu, a presedintelui federatiei noastre, domnul Constantin Apostol, Maestru International 7 DAN, din pozitia de secretar general WTE, apreciem ca destinele disciplinei noastre sportive au avut o traiectorie fericita atingand cote foarte inalte si pastrand statutul de disciplina sportiva olimpica.

In acest context, gazda celei de a-VII-a editii a Campionatului European pe Cluburi, a fost vestitul oras Thessaloniki – din nordul Greciei.

Federatia noastra, in pofida lipsei de finantare, dar in baza unor promisiuni incoltite de primavara, a reusit sa faca deplasarea la aceasta competiei cu un lot de sportivi. Sportivii au avut o prestatie promitatoare in pofida unor deficiente a inregistarilor in clasa de grutate, situatie datorata bazei de date GMS, astfel, unii dintre sportivi find nevoiti sa lupte la o categorie superioara celei pentru care sau pregatit. Mentionam ca, din motivele mai sus aratate nu am putut participa cu o echipa compacta in vederea obtinerii de rezultate in clasamentul general pe echipe.

In concurs au fost inscrisi peste 2400 de sportivi, ceea ce a condus a la o serie de sincope in managementul acesteia, aspecte decontate de catre delegatiile prezente. Sportivii prezenti au reusit partial sa atinga din obiectivele propuse, iar analiza prestatiilor, sa conduca colectivul tehnic al federatiei la o pozitie privind acestia. Lotul noastru este tanar si are inca nevoie de o maturare serioasa prin intreceri de inalt nivel, cu adversari puternici ce pot asigura cresterea valorilor sportive.

Modificarile de substanta ale regulamentului de concurs operate anul precedent, schimba radical abordarea tehnica, rezultatul in (%) de forta a loviturilor, dar ceea ce este cel mai important schimba biotipul sportivului.

Daca pentru federatiile sportive din tari ce acorda o importanta majora performantei umane, nu sunt o problema aceste schimbari data fiind baza mare de selectie si conditiile oferite, precum baza materiala si suportul stiintific si medical, aratam ca pentru noi este. In acest context, chiar daca stam pe o baza de selectie crescuta usor, Taekwondo WT si intreg sportul romanesc din acesta perspectiva este tinut in urma cu 30 de ani.

Identificand o serie de noi nevoi si vulnerabilitati dar si puncte forte ale sportivilor nostri, vom actiona in consecinta pentru realizarea de noi programe de pregatirea fizica si elaborare de scheme tactice adecvate normelor ce stau la baza punctajului.

Pentru uniformizarea pregatirii si centralizarii cunostinetelor pe cerinta internationala, este necesar ca toti cei ce fac obiectul selectiei la loturile nationale sa participle la programul centralizat de pregatire. Observatia este pertinenta si nu acopera rezultate minore si sporadice invocate de unul sau altul ce se pot constitui in mici exceptii.