CAMPIONATUL NATIONAL DE TAEKWONDO WT 2019, BRASOV – O FORMULA DE SUCCES

Campionatul National de Taekwondo WT, editia XXII, eveniment dedicat categoriilor de varsta Copii, Juniori Mici, Cadeti, Juniori si Seniori, s-a desfasurat in perioada 5-7 Aprilie 2019, in orasul Brasov.

Cu o participare din partea a mai mult de 40 de cluburi sportive, din 20 de judete si un numar de circa 750 de competitori, competitia a devenit cea mai consistenta din istoria disciplinei noastre sportive, pe plan national. Un lucru la fel de important ca si participarea il reprezinta faptul ca reprezentarea sexului feminin a ajuns la randul ei la un record, circa 40% din totalul sportivilor, biotipul acestora inscriindu-se in cerintele de perspectiva.

Totodata, am sesizat si la aceasta competitie, pastrarea caracteristicii piramidei sportive, a carei baza ramane in pragul varstei de 8-14 ani. Consideram ca la succesul acestei participari, printre altele, au stat si eforturile federatiei ce a organizat o serie de actiuni manageriale, prin care si-a propus continuarea rezultatelor obtinute anterior in programul “Pierre de Coubertin”, program ale carui efecte, in cazul nostru, au ajuns si in mediul rural (sate, comune).

Maratonul sportiv ale acestor doua zile a fost parca desprins dintr-un vis frumos al temerarilor fondatori ai acestei nobile discipline sportive olimpice in tara noastra si expresia bunelor practici in domeniu, promovate prin rigorile managementului federatiei din anii precedenti. Pentru aceasta, conducerea federatiei a urmarit aplicarea hotararilor Adunarii Generale, ce au la baza expertiza membrilor sai ce au propus si votat in unanimitate introducerea in programul competitiilor nationale, probele neolimpice de Hoshinsul (autoaparare), Kyokpa (infrangerea rezistentei unor diverse materiale) si Speedkick (abilitati specifice in acord cu atentia distributiva).

Aceste probe completeaza o serie de priceperi si indemanari ce dezvolta abilitati crescute in relatie directa cu specificul ramurii de sport Taekwondo WT. Apreciem ca pregatirea si evolutia in cadrul acestor probe, vor contribui major la atingerea unor noi praguri de efort si stres, conditii de la care pleaca cresterea sanselor pentru obtinerea unor inalte performante, in cadrul probei olimpice, Kyorugi.

Recitalul de indemanare si naturaletea executiilor tehnice au facut din acest concurs, un recviem al functiilor si mecanismelor implicate in realizare celor mai multe lovituri si / sau parari. Loviturile executate atat cu membrele inferioare cat si cele superioare, fie izolate sau combinate, au ridicat pulsul sustinatorilor si au tinut cu sufletul la gura participantii, dat fiind ca rezultatul final al multor meciuri a fost decis in ultimele momente ale acestora sau chiar in repriza punctului de aur.

Concursul s-a constituit si intr-o oportunitate de evaluare a sportivilor ce se afla in atentia colectivului tehnic cu obiectivul unei posibile selectionari la Lotul National. S-au evidentiat in mod special sportivii ce au participat in vara anului trecut la cele doua programe nationale (ce au durat circa 45 de zile fiecare) de pregatire centralizata, dedicate categoriilor de varsta Juniori Mici si Cadeti.

Eforturile conducerii federatiei pentru achizitionarea unor tehnologii integrate, de ultima generatie, dedicate desfasurarii competitiilor de Taekwondo WT intr-o maniera optima, s-au dovedit fructoase, ceea ce a dus la unui cadru transparent si eficient, similar cu standardul international. Deasemenea, toate celelalte eforturi de imbunatatire a imaginii brandului Taekwondo WT, prin folosirea unei baze logistice adecvate, a ridicat vizibil stima de sine a membrilor federatiei si implicit, crescut interesul media, asa cum a fost anticipat.

Sistemul electronic de management al competitiei, Taekoplan, sistem utilizat la nivel international cu preponderenta la categoria de varsta Seniori, le-a dat de furca sportivilor participanti. In cazul categoriei de Seniori, metoda folosita anterior pentru repasaj, gandita pentru a pune in plan un numar cat mai mare de meciuri inspre omologarea cat mai coerenta a rezultatelor (si sanselor) sportivilor, a fost inlocuita de metoda “Winner / Loser Bracket” de repasaj, folosita conform regulamentului international, la toate competitiile de calibru de pe intregul mapamond.

Sprijinul material si financiar acordat unor cluburi pentru dezvoltare si sustinerea participarii cu un numar crescut de sportivi, a fost posibil prin experienta manageriala a echipei de conducere a federatiei, a membrilor Consiliului Director, ce au acordat importanta cuvenita programelor federatiei si au dat dovada de solidaritate fata de cei ce au prezentat aspiratii inalte pentru performanta sportiva.

De departe, cu aceasta ocazie, cel mai mare pas facut de conducerea federatiei in directia motivarii sportivilor, este acela de a organiza in premiera, premierea in bani a celor mai buni sportivi pe grupe de varsta (5 grupe de varsta x 2 sportivi, masculin si feminin / grupa). Sumele cu care au fost premiate acesti sportivi au variat in functie de grupele de varsta de care apartin, intre 300 si 800 de lei pentru fiecare sportiv. Ne propunem ca aceste sume sa creasca, considerabil, mai ales la grupa de varsta seniori.

Mai jos puteti gasi grilele cu rezultatele acestei competitii. Dorim sa multumim tuturor sportivilor pentru participare si tuturor tehnicienilor si oficialilor pentru munca depusa. Ne aratam respectul si consideratia fata de parintii sportivilor si sustinatorii acestei discipline sportive olimpice.