CAMPIONATUL EUROPEAN DE CADETI 2019

In perioada 1-3 Octombrie 2019, forul european de specialitate WTE a organizat, in localitatea Oropensa del Mar – Spania competitia continentala dedicata sportivilor cadeti (12-14 ani). România a fost reprezentată de un lot format din sportivi selecționați de la 7 cluburi membre ale F.R.Tkd WT.

In prezent federatia se afla intr-o etapa de selectie si verificare a sportivilor ce urmează să se alăture loturilor pilot de juniori si tineret pentru a intra în programul dedicat perspectivei Jocurilor Olimpice 2024 Paris. Cu aceasta ocazie tara noastra a reusit performanta câștigarii unui loc 3 (medalie de bronz), un loc 5 si un loc 7, ceea ce denota conform standardelor (se evidentieaza prin 8 sportivi la mondiale), un rezultat bun. Sportivul medaliat este Vlad Orban. Semifinala jucată de acesta a fost câștigată de către sportivul rus, același care si-a si adjudecat fara probleme primul loc al categoriei.

Prestația sub obiectivul propus de 3 medalii, se datorează si lipsei unei strategii nationale pentru sport, unele federatii find lasate in urma fara argumente. Strategie a carui structura sa aibe conținuturi distincte privind complementaritate sportului in curriculum educațional și planurile administrativ teritoriale (sat, comună, oraș, judet, regiune) si prin aceasta valorificarea potentialului sau oferind o baza de selectie mai larga etapelor de viață, corespunzător aspirațiilor și vocației membrilor societății românești. Sportivii reclamă justificat presiunile profesorilor privind refuzul motivării absențelor după participarea la programe centralizate de pregatire si/sau concursuri, cu toate că prezintă o adeverință in acest sens ( totodata grila cu sportivi participanți este publicată în timp real pe site-ul federatiei). Prin aceasta atat conducerea federatiilor sportive nationale, dar si parintii sportivilor constata ca tineri care aleg practicarea unui sport la nivel de performanta, sunt marginalizați și discriminați pentru vocația și efortul lor.

Este de mentionat, ca aceștia intreaba constant cand vor avea si ei ore de sport in scoala, cand in parcuri vor gasi linistea si mijloacele utile practicării sportului recreativ, cand vor exista medici sportivi care sa asigure controlul de specialitate si continuitatea prin masuratori, evidente si recomandări de specialitate ?!?

Prezenta in fruntea ministerelor de linie pentru sport, tineret și educație a unor politruci care depind in totalitate de funcționari acestui minister, aceași ce au reușit dedicați intereselor personale si de grup, să schimbe din scaunul lor fierbinte cca 4 miniștri, numai in ultimul ciclu olimpic, arată cât de încremenit este sistemul in tara noastră.

Toată lumea știe, dar nimeni nu are timp sau nu găsesc in fișa postului cum se rezolvă aceasta problemă.

O problemă ce are demult proporția și implicați ce ating prin natura lor obiectul si scopul legii sportului și educației, al siguranței naționale ( reprezentarea României și obținerea victoriei în numele și interesul țării), sunt aspirații înalte exprese și predictibile, pe înțelesul tuturor.

Directorul general din MTS vine si pleaca cand doreste de la serviciu, raspunde cand vrea si de cele mai multe ori nu vrea, demersurilor si petițiilor institutionale, repartizează si transferă bani după bunul plac si interes, transformând procedurile doar intr-o cutumă aleatorie. Acestea si alte aspecte au dus la lipsa de încredere în autoritatea centrala, a șansei de realizare si desfășurare a unui program anual, a premierii sportivilor pentru performante notabile, de sustinere a sportivilor de lot cu indemnizații si echipamente, imposibilitatea de a reprezenta România in competițiile continentale și mondiale… altele. In consecinta, asa cum se intampla dar nimeni nu vede…? Sportivi, emigreaza pe capete si performeaza pentru alte natiuni.

Sportivi noștri Cadeți, datorită acestora au participat la acest concurs si altele din veniturile proprii ale federației și personale, atât pot acesti funcționari sa facă pentru generația viitoare.

Speram din tot sufletul, ca dupa cate 30-40 de ani de munca și medicamentele sau tratamentele acestor funcționari, să fie asigurate la fel, exclusiv din veniturile lor proprii.