STAYING SAFE IN TAEKWONDO

Dragi colegi,

Prezentare proiect european “STAYING SAFE IN TAEKWONDO”.

Federatia noastră printr-un management apreciat la nivel internațional, a fost un promotor și consecvent integrator al unor valoroase elemente novatoare administrativ tematice in aria TAEKWONDO WT, utilizate la scara larga de catre federatia Europeană WTE (ETU) și federatia mondială WT (WTF).

Astfel, prin mult altruism si implicare personală a presedintelui Constantin Apostol, specialist recunoscut pe plan mondial, organizația noastră rămâne interesată și implicată pentru viitor, prin  participarea la un nou si important Proiect European “STAYING SAFE IN TAEKWONDO”, ce implică aspecte specifice  de cooperare și know-how, privind starea generala de sanatate fizica si emotionala a tinerilor sportivi si a tehnicienilor de toate gradele, priorități esențiale pentru evoluția viitoare a disciplinei noastre sportive Taekwondo WT in particulat si a sportului in general.

Pentru cunoașterea și înțelegerea pașilor parcurși de membrii federației noastre, a obiectivelor naționale și diseminare a scopului colectiv european, vă rog să accesați pagina de Facebook a proiectului și să acordati un like generos acestei pagini: https://www.facebook.com/Staying-safe-in-Taekwondo-105308984729304/

Va informam ca la  acesta prima etapa desfasurata in tara noastra in cadrul Centrului de Excelenta in Taekwondo WT – KOGAION (Sala Polivalenta Bucuresti), au participat un numar de 44 de sportivi din Romania, Croatia, Slovenia, ce au varste cuprinse intre 11-14 ani, dar si un grup secundar de 20 de sportivi cu varste cuprinse intre 15-16 ani.

S-au stabilit contacte la nivele de capitan de echipa si au fost setate sarcini pe nivel de competente tactico-tematice pentru fiecare sportiv, astfel putand fi facute observatii pertinente si constant de catre personalul responsabil desemnat.

Au fost inregistrate si studiate aspecte esentiale de ordin motric si au fost facute masuratori si comparatii ale unor date antropometrice ce vizeaza selectia, cat si evaluari psiho-comportamentale colective si de grup (F/M).

In cadrul discutiilor libere, cat si cele cu intrebari definite si adecvate proiectului, sportivi au dovedit ca se inscriu in cerintele etapei de varsta, sunt constienti de sexul lor, inteleg si sunt multumiti de sarcinile ce se impun prin participarea la antrenamente si competitie. Au primit pozitiv informatii despre proiect “Staying-safe-in-Taekwondo” si au raspuns afirmativ privind participarea lor personala si colectiva la colectarea datelor stiintifice si formale necesare atingerii scopului acestuia.

Detalii tehnice ale proiectului:

Proiectul are ca scop educarea suplimentară a antrenorilor și arbitrilor cu privire la metodele de prevenire a accidentelor de taekwondo și furnizarea unor programe / metodologii extinse și de înaltă calitate de prevenire a taekwondo care iau în considerare atât aplicarea cunoștințelor și abilităților, cât și cooperarea ridicată între antrenori, arbitri și experți medicali sportivi.

Obiectivul general al acțiunii este protejarea sportivilor de taekwondo, în special a celor mai tineri, de pericolele pentru sănătate și siguranță, îmbunătățind condițiile de antrenament și competiție.

Obiectivele specifice ale acțiunii sunt: ​​

1. dezvoltarea și implementarea metodologiei de formare a taekwondo-ului pentru antrenori / formatori care lucrează cu copii, prin organizarea de ateliere educaționale.

2. consolidarea capacității formatorilor / antrenorilor de Taekwondo pentru dezvoltarea și implementarea metodologiei de formare îmbunătățită

3. consolidarea capacității arbitrilor de Taekwondo

4. consolidarea conștientizării părților interesate cheie (antrenori / formatori, cluburi sportive de taekwondo, asociații sportive, locale sau naționale, autoritățile sportive) despre importanța antrenamentelor sigure pentru copii, menținerea expunerilor și riscul unui pericol cât mai redus.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt copiii (cu vârste cuprinse între 6-13 ani), care reprezintă în mod normal o majoritate covârșitoare a începătorilor în toate artele marțiale și au nevoie de îngrijire suplimentară și protecție împotriva rănilor, prevenirea prejudiciilor ar trebui să fie o prioritate pentru toți instructorii / antrenorii, arbitrii și managerii cluburilor sportive.

Totodata, sportivii de taekwondo  trebui să fie instruiți și supravegheați în orice moment, subliniind tehnica și disciplina adecvate pentru a evita accidentarea. În cele din urmă, un program de consolidare bine structurat, efectuat sub supraveghere adecvată, poate ajuta la prevenirea accidentărilor și la îmbunătățirea performanței sportivilor.

Convingerea noastra este aceea ca numai prin intermediul unui efort acceptat si conjugat la nivel international, se poate realiza constructia unui standard adecvat, care sa circumscrie obiectivelor proiectului  STAYING SAFE IN TAEKWONDO.

Cu multă apreciere,

F.R.Tkd WT