CARAVANA TAEKWONDO WT – Brasov 2022

Motto: “UNDEVA IN ROMANIA UN COPIL ARE NEVOIE DE TINE. SA NU-L LASAM SA CIRCULE PE INTERZIS”

Sportul este un panaceu universal ce imbunatateste rezistenta persoanelor in fata  factorilor de risc privind expunerea la provocarile de a fuma, de a consuma alcool in perioada copilariei si adolescentei, de a consuma substante cu caracter psihoactiv, droguri de mare risc si astfel in a se expune unor alte categorii de risc.

Acest important proiect ce acumuleaza un important numar de editii ca urmare a continuitatii sale, se afla la varsta “majotatului”. Dupa 18 ani de implicare activa in proiectarea, organizarea si promovarea acestui program ce a debutat sub denumirea generica “LUPTA IMPOTRIVA DROGURILOR O LUPTA DREAPTA PENTRU O LUME MAI DREAPTA”, fiind un raspuns la ceea ce cunoastem astazi  sub denumirea  de consum de droguri si dependenta creata de acestea.

Partenerul federatiei in acesta itineranta actiune ce a oprit in zilele de 24-25 August 2022, in orasul Brasov, a fost JANDARMERIA ROMANA, prin structura teritoriala Detasamentul Antiterorist BUREBISTA. Jandarmeria este o institutie  cu prerogative distincte de ordine publica si siguranta nationala, ce actioneaza prin cadrele sale 24/24 de ore pentru asigurarea unui climat corespunzator si sigur de viata al cetatenilor Romaniei si turistilor care tranziteaza Romania sau se afla in vizita si/sau a celor care sunt refugiati pe teritoriul tarii noastre. Cu ocazia derularii proiectului, specialisti ai Jandarmeriei cu o buna expertiza in comunicare, au reusit sa capteze atentia sutelor de oameni si copiii prezenti in incita Mall CORESI. Toti cei prezenti au raspuns mesajului prin implicarea copiilor in programul dedicat acestora, fapt ce a confirmat eficienta actiuni.

Comportamentele deviante ce se datoreaza substanteleor psihoactive continute de aceste droguri nu mai sunt apanajul vietii underground, ci deja fac parte din  arhiectipalul culturii sociale in care sunt atrasi din in ce mai multi tineri. Victime sigure a teribilismului etapei de varsta prin portalul fumatului, consumului de alcool, a hranei solide si lichide ce contine deasemenea foarte multe substante cu efect stimulant la nivelul hipotalamusului, sunt obtinute diverse forme de euforie, iar neintelese de copii si tinerii adolescenti, cresc interesul pentru ceva mai “tare”, fapt negat de catre factorii responsabili.

Programul de lucru al parintiilor, cunostintele precare, uneori lipsa de interes a lor, a profesorilor si a membriilor societatii in general, a favorizat ceea ce astazi numim flagelul secolului, prin dependenta de droguri si efectele lor. Tragismul acestei situatii favorizante consta in evolutia altor sfere de infractionalitate precum traficul de persoane, munca fortata, violenta juvenila, prostitutia si alte fapte penale asociate, fata de care am atras atentia si am participat activ la diminuarea lor prin programe si proiecte proprii.

Apreciem ca toleranta excesiva si lipsa de informatii specifice si obiective, a dezinteresului factorilor responsabili ce au deturnat atentia de la problema de fond catre tratarea si suportul medicamentos a pseudo-dependentiilor, este un acord tacit cadru ce trebuie modificat printr-o trecere la programe si proiecte educative de informare, cu obiectivul preventiei privind consumul si descurajarii oferirii spre consum sau trafic, adaptate situatiei si varstei.

Asadar, dragi copiii, parinti si cetateni activi, va invitam sa va alaturati programului nostru ”CARAVANA SPORTIVA DE TAEKWONDO WT”, sub un motivant Motto: “UNDEVA IN ROMANIA UN COPIL ARE NEVOIE DE TINE. SA NU-L LASAM SA CIRCULE PE INTERZIS”.

DA sportului, artelor si stiintei si un hotarat NU drogurilor, armelor si violentei!

Cu alesa consideratie,

F.R.Tkd WT

Constantin Apostol