Campionatul Național de KYOKPA

Evenimentul aflat la cea de a V-a ediție, a fost organizat în orașul Odorheiu Secuiesc în perioada 24-25 Septembrie 2022, fiind găzduit de incinta Sălii Polivalente, în parteneriat cu asociația sportivă C.S. HWARANG Odorheiu Secuiesc.

Competiția desfășurată pentru proba specifică de KYOKPA cuprinsă în curriculum al F.R.Tkd WT prin Programa de evaluare Kup-Dan, fiind o activitate sportivă de calendar oficial a federației noastre, realizată prin know-how- ul corpului de specialiști al federației.Acestă probă se adresează practicanților de toate vârstele și pune în valoare priceperi tehnice motrice și competențe psihice evidențiate prin capacitatea de a învinge rezistența unor diverse materiale prin facturarea texturii acestuia.

Pentru asigurarea unui efect corespunzător, ca răspuns al acțiunilor personale, proba a cuprins și acțiuni simple izolate ale membrelor inferioare și superioare, cât și acțiuni succesive prin pivotare, rotație sau săritură, ce au evidențiat gradul de ambidextrie și multilateralitate al sportivilor.

Inițiatorul acestei probe sportive domnul Apostol Constantin prin expertiza personală a înțeles utilitatea și mai ales potențialul sportiv al acestei componențe tehnice tematice cuprinse în Programa de evaluare Kup-Dan și a promovat cu scop bine definit în consultare cu ceilalți membri ai federației un cadru organizatoric competițional adecvat. Utilitatea și succesul acestui proiect ce se află la cea de a V-a ediție se dovedește eficient prin rezultatul inovativ, dar mai ales prin viziunea asupra accesului nelimitat al fetelor în cadrul probei, cât și al mijloacelor materiale utilizate pentru evaluare, acestea fiind calibrate corespunzător etapei de vârstă și nivelul de pregătire sportivă, fără a prezenta riscuri de accidentare.

Un rol important pentru înțelegerea cerințelor tehnico-metodice propuse și a regulamentului de competiție pentru această probă l-a avut modulul planificat în structura programului acțiunii Stagiul Tehnic Național din ultimii ani, ce sub îndrumarea domnului Apostol Constantin și contribuția coordonatorului probei de KYOKPA domnul Nedelcu Răzvan și a celorlalți colegi Clipea Sebastian, Silochi Florinel, Muti Marius, Tibichi Daniel și alții, au fost diseminate cunoștințe teoretice și au fost efectuate lucrări practice.

Concluzionăm prin a prezenta competiția Campionat Național de Kyokpa 2022 Odorheiu Secuiesc, precum un important succes ce îmbunătățește și consolidează climatul activității pe ramură de sport TAEKWONDO WT și valorizează potențialul uman participant.

RESPECT și alese mulțumiri domnului Deak Ferenc președinte al C.S. HWARANG Odorheiu Secuiesc și autorităților publice locale reprezentate valoros de personalul sălii de sport și cetățenii voluntari implicați, ce au contribuit și la schimbarea unor mentalități și prejudecăți.

F.R.Tkd WT