Campionatul Național de Tineret 2022

A fost organizat în orașul Odorheiul Secuiesc, în ziua de 24 Septembrie 2022.

Au participat la răspântia timpului dintre două generații sportivi din ambele clase valorice A și B.

Dacă pentru Campionatul Național clasa A unele prestații au fost valoroase și meciurile s-au desfășurat cu determinarea cuvenită probei de Kyorugi (luptă), au existat și acele meciuri de orgoliu cu note de ambiție și derapaje ce au fost sancționate drastic de către arbitri. Date fiind circumstanțele etapei de viață a participanțiilor, arbitrii și oficialii, în cadrul categoriei de fete -53 kg au luat pentru prima oară de la modificarea regulamentului de concurs o măsură sancționatorie de eliminare din concurs a unei sportive, aspect față de care au luat act și s-au propus măsuri în consecință. Din analiza și rapoartele depuse a fost constatat faptul că instructorul prezent la suprafață a stabilit un raport bazat pe raționamentul unei confruntări personale ce a fost transmis sportivilor, instigând la un comportament teribilist al uneia dintre sportive și s-a remarcat prin adresarea de injurii față de arbitri și ceilalți participanți la concurs, ceea ce a încurajat la derapajul sancționat.

Din nefericire cadrul social deteriorat în ultimii doi ani de o serie de constrângeri, incertitudini și repetate întreruperi ale activității fizice și sociale a făcut ca nimeni să nu scape neafectat de consecințe. Toate acestea fiind încurajate de anturaj, de frustrările personale datorate cadrului social și economic, conduc la derapaje ce au atins și sportivii noștri în debutul tinereții lor.

Competiția în ansamblu a fost o bună platformă pentru înțelegerea noilor prevederi ale regulamentului de concurs, ceea ce a pus la grea încercare toți sportivii. Modificările sunt de substanță și în anumite meciuri s-a putut observa că sunt foarte dificil de urmat datorită achizițiilor solide ce și-au pus amprenta asupra personalității și interpretărilor de sarcini complexe în starea de travaliu impus de noul ritm de concurs.

Podiumul final a fost unul echilibrat atât la masculin cât și la feminin, fiind reală expresie a preocupării cluburilor și a tehnicienilor acestora.